BiH: Pobuna protiv stanja u zemlji

Prosvjed studenata u Sarajevu (D. SEKULIĆ/Klix.ba)
Prosvjed studenata u Sarajevu (D. SEKULIĆ/Klix.ba)

Prosvjedi koji su motivirani blokadom državnih institucija BiH zbog problema s JBMG-om danas su nastavljeni u Sarajevu, a organizirani su i u Mostaru. Blokada sjedišta vijeća ministara Bosne i Hercegovine i parlamenta okončana je u ranim jutarnjim satima. No, nekoliko stotina osoba među kojima prevladavaju studenti okupilo se oko 15 sati na prosvjedu pred sjedištem parlamenta i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Prosvjede je organizirala nevladina udruga "Studentski parlament", a njen predsjednik Ahmet Nurković kazao je da su problemi s izdavanjem jedinstvenog matičnog broja povod za okupljanje, no oni žele ukazati i na težak položaj studenata i poteškoće s kojima se susreću tijekom studiranja. Nekoliko desetaka policajaca osigurava sjedište bosanskohercegovačke vlade i parlamenta.

Prosvjedi u Sarajevu prerasli su u političku krizu zbog optužbi koje stižu iz Republike Srpske. Dužnosnici tog entiteta optužuju bošnjačke političke stranke za organiziranje prosvjeda da bi iznudili zakon o jedinstvenom matičnom broju kakav je za RS neprihvatljiv. U tom entitetu inzistiraju da registracijska područja na temelju kojih se izdaju matični brojevi budu strogo razgraničena međuentiteskom crtom. Vlada RS u Banjoj Luci tim povodom održava izvanrednu sjednicu na kojoj bi trebalo biti odlučeno i hoće li uopće dužnosnici u tijelima vlasti BiH iz RS nastaviti rad. 

U središtu Mostara okupilo se oko 150 sudionika koji su isticali poruke da je stanje u gradu loše te da žele promjenu gradskog statuta. "Solidarni sa Sarajevom", jedan je od glavnih transparenata na Španjolskom trgu u Mostaru, no prosvjedima se unatoč najavama priključio razmjerno mali broj ljudi.  "Nakon sinoćnjih događanja u Sarajevu političari se moraju upitati što rade i da se boje naroda koji ih je birao", rekao je jedan od organizatora Nino Zelenika. Prosvjednici su dijelili letke na kojima su isticani zahtjevi o hitnom donošenju Zakona o JMBG-u koji je i potaknuo prosvjede u Sarajevu, jer novorođena djeca u BiH zbog političkih prijepora mjesecima nisu mogli dobiti zdravstvene iskaznice, niti putovnice i druge dokumente. 

Prosvjednici su se nakon sat vremena uputili prema gradskoj vijećnici u kojoj se ne održavaju sjednice zbog prijepora između hrvatskih i bošnjačkih stranaka.  "Svojim izlaskom želimo ukazati na katastrofalno stanje u Mostaru, u gradu kronične političke krize na lokalnoj razini. Želimo pravedan gradski statut zasnovan na ravnopravnosti svih građana i građanki Mostara i učinkovitu, odgovornu i nekorumpiranu lokalnu vlast", navedeno je u letku koji je dijeljen prolaznicima.  "Mi ne zaslužujemo ovakvu vlast kakvu sada imamo", rekao je sindikalni aktivist Miron Torlo. Organizatori i okupljeni su u izjavama za medije iznosili i teško ekonomsko stanje kao jedan od glavnih problema zbog čega očekuju promjene. 

"Očito da je političko i ekonomsko stanje u BiH došlo do kritične točke i samo je pitanje kako ćemo preusmjeriti ovu energiju koja je otvorena u BiH", rekao je politolog i sudionik prosvjeda Husein Oručević.  Dodao je da nije isključeno da prosvjedi u BiH prerastu i u pobunu građana ako političari ne počnu slušati glas građana.  "Imamo primjer Turske, imamo primjer sjeverne Afrike, imamo primjer zapadne Europe. Ukoliko političari ne budu slušali glas naroda onda može doći do neželjenih stvari", rekao je Oručević.  (Hina)

EK: Radite svoj posao
Europska komisija jučer je ocijenila prosvjede u Sarajevu kao pozive političkim čelnicima u Bosni i Hercegovini da rade u interesu građana, radi čega su i izabrani.  "Jučerašnji prosvjed bio je jasan zahtjev izabranim dužnosnicima u Bosni i Hercegovini na svim razinama da rade u interesu građana, za što su i izabrani. Vrijeme je da se čelnici, političari i službenici obvežu da će služiti građanima, što je njihov prvi prioritet", izjavila je Maja Kocijančič, glasnogovornica potpredsjednice Komisije i visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

 


Podijeli: Facebook Twiter