BiH osniva svoj USKOK, prva meta utajivači poreza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bosna i Hercegovina osnovat će svoj USKOK kako bi po uzoru na onaj u Hrvatskoj krenula u odlučniji obračun s kriminalom, a prvi cilj je otkrivanje i procesuiranje kaznenih djela porezne utaje, dogovoreno je u srijedu u Sarajevu na sastanku glavnog tužitelja BiH Gorana Salihovića i ravnatelja Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO) Mire Džakule.

Kako je rečeno nakon ovog sastanka, jezgru bosanskohercegovačkog USKOK-a činit će posebni tim od devet zaposlenih u UNO i voditelj odjela Tužiteljstva BiH za borbu protiv organiziranog i gospodarskog kriminala i korupcije. Njihova je izravna zadaća raditi na otkrivanju i kaznenom procesuiranju počinitelja poreznih utaja i neplaćanja poreza.

"Na ovaj način, radeći po modalitetu USKOK-a u Republici Hrvatskoj, bit će omogućena efikasnija borba protiv poreznih utaja, kojima se nanosi šteta proračunu BiH i svim građanima BiH", stoji u zajedničkom priopćenju Tužiteljstva BiH i UNO koja je u BiH ekvivalent carinske uprave.

Članovi tima iz UNO će u stalnom kontaktu s tužiteljima Tužiteljstva BiH izravno i svakodnevno surađivati u istragama usmjerenim na otkrivanje poreznih utaja.

Istaknuto je kako su za ovaj posao izabrane osobe s velikim iskustvom u procesuiranju kaznenih djela s područja financijskog i gospodarskog kriminala.

Ravnatelj UNO Džakula izvijestio je glavnog tužitelja Salihovića kako će Tužiteljstvu BiH uskoro biti dostavljena opširna dokumentacija o tvrtkama i poreznim obveznicima koji državi duguju oko 296 milijuna konvertibilnih maraka (151 milijun eura), a nakon toga će uslijediti dogovor o daljnjim postupcima u procesuiranju odgovornih za ta kaznena djela. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter