BiH: Optužnica zbog prodaje Energopetrola Ini-MOL-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Općinski sud u Sarajevu u petak je potvrdio optužnicu protiv devet osoba iz Bosne i Hercegovine koja ih tereti da su na protuzakonit način pogodovali hrvatsko-mađarskom konzorciju INA-MOL pri dokapitalizaciji odnosno kupnji naftne tvrtke Energopetrol, prenijeli su lokalni mediji.

Uz članove povjerenstva koje je provodilo natječaj za prodaju 67 posto vlasničkog udjela u Energopetrolu na popisu optuženih našao se i nekadašnji predsjednik vlade Federacije BiH Nedžad Branković.

Prodaja većinskog vlasničkog udjela u Energopetrolu zapravo je provedena u vrijeme kada je na čelu federalne vlade bio Ahmet Hadžipašić, no on je u međuvremenu umro, a Brankovića se tereti za nesavjestan rad u službi jer je kao premijer propustio provesti odgovarajući nadzor nad provedbom ugovora o dokapitalizaciji.

Sam Branković je za TV Federacije BiH (FTV) izjavio kako je sve radio po zakonu te kako se ne osjeća krivim no s obzirom da se sudski postupak očekuje odbio je dalje komentirati sadržinu optužnice.

Optužnica se odnosi i na Namika Bušatlića koji je u vrijeme dokapitalizacije Energopetrola bio direktor te tvrtke.

On kao i sedam članova povjerenstva za provedbu vladina natječaja i odabir najpovoljnije ponude sada se terete da su Federaciji BiH prouzročili financijsku štetu veću od 37 milijuna konvertibilnih maraka (nešto manje od 19 milijuna eura).

Riječ je o gubicima u poslovanju koje je Energopetrol zabilježio nakon što su mu većinski vlasnici postali INA i MOL a tužiteljstvo je na temelju procjene financijskih vještaka zaključilo kako su oni rezultat činjenice da hrvatsko-mađarski konzorcij nije provedo ulaganja na koja se obvezao preuzimanjem većinskog vlasništva nego je vlastite novce zapravo posuđivao sarajevskoj tvrtki i to uz kamatu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter