BiH: Optužnica protiv 32 člana kriminalne skupine

Ilustracija (S. DRECHSLER/Novi list)
Ilustracija (S. DRECHSLER/Novi list)

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u srijedu je podignulo optužnicu protiv 32 osobe koje se terete za niz teških ubojstava i pljački počinjenih u toj zemlji u proteklih deset godina, a među optuženima su i trojica bivših policajaca.

U priopćenju objavljenom u Sarajevu Tužiteljstvo BiH je navelo kako se optuženi terete za organizirani kriminal, pet ubojstava i teških ubojstava, oružanih pljački banaka i transporta novca u višemilijunskim iznosima, razbojništva, pranje novca i druga teška kaznena djela.

Riječ je o osobama koje su pripadale kriminalnoj skupini na čijem je čelu Darko Elez (33) s Pala koji je trenutačno u zatvoru u Sremskoj Mitrovici u Srbiji gdje izdržava devetogodišnju kaznu.

Članovi Elezove skupine terete se da su 2008. godine ubili Vladimira Mačara i Milana Vlaškića podmetnuvši ekplozivnu napravu u njihov automobil.

Također su optuženi za ubojstvo Borisa Govedarice počinjeno 2007. godine koji je brutalno likvidiran u sarajevskom predgrađu Lukavica kada su napadači na njega na cesti pucali iz strojnica.

Na sličan način likvidiran je 2008. godine i Zoran Golub, a pokušano je i ubojstvo vođe suparničkog klana Đorđa Ždrale.

Istragom Tužiteljstva BiH utvrđeno je kako su članovi Elezove skupine odgovorni za pljačku transporta novca Privredne banke Sarajevo, u iznosu od 2,2 milijuna eura počinjene u okolici Sarajeva u lipnju 2006. godine, kada je opljačkano vozilo kojim je novac prevožen u zračnu luku.

Opljačkali su i 920 tisuća eura prevoženih za potrebe Pavlović International banke iz Bijeljine u kolovozu 2005. godine te za pljačku 342 tisuće eura iz jedne pošte u Sarajevu u lipnju 2009. godine.

Sudionici pljački su koristili odjeću, opremu i vozila s oznakama policije. Trojica optuženih koji su pomagali u pljačkama u to su vrijeme bili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije BiH i MUP-a Sarajevske županije.

Veći broj optuženih su državljani BiH i Srbije a iz Tužiteljstva BiH ističu kako je ostvarena veoma dobra suradnja sa tužiteljstvima i sudovima u Srbiji kao i pravosudnim i policijskim institucijama Republike Srbije te kako istraga u ovom predmetu predstavlja odličan primjer međudržavne suradnje u borbi protiv organiziranog kriminala. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter