BiH: Obustavljena isplata mirovina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Isplata mirovina u Federaciji BiH obustavljena je jer u Zavodu mirovinskog osiguranja (MIO) nema dovoljno novca čime su se potvrdili medijski navodi da je MIO pred kolapsom.

Hrvatska pošta (HP) Mostar, jedan od dva federalna poštanska operatera, priopćila je da nije u mogućnosti izvršiti isplatu mirovina svim svojim korisnicima jer Federalni zavod MIO nije uplatio cjelokupan iznos novca potreban za isplatu mirovina.

"Unatoč tome, Hrvatska pošta Mostar je izvršila isplatu mirovina do iznosa sredstava koji joj je uplaćen, kako bi barem dijelu korisnika mirovina stigla na vrijeme", navodi se u obavijesti HP Mostara.

Dodaje se da će HP Mostar s isplatom mirovina nastaviti kada Zavod MIO Federacije BH uplati preostali iznos potreban za isplatu mirovina.

Mediji u BiH izvijestili su u četvrtak kako je Zavod MIO u minusu od 70 milijuna maraka (oko 280 milijuna kuna). Mediji navode kako je do gubitaka u MIO-u došlo jer Vlada Federacije BiH nije izmirila stare obveze u iznosu od oko 170 milijuna maraka.

Stabilizacija mirovinskog sustava jedan je od uvjeta Međunarodnog monetarnog fonda zbog kojega je BiH 2012. godine odobren dvogodišnji stand by aranžman u iznosu od oko 400 milijuna eura. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter