BiH: Obljetnica sarajevskog atentata povod za optužbe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nedavno obilježavanje stogodišnjice Sarajevskog atentata dvjema odvojenim manifestacijama nije integriralo Bosnu i Hercegovinu, no to se nije ni moglo dogoditi jer je riječ o procesima dezintegracije koji traju godinama, kazao je u srijedu sarajevski gradonačelnik Ivo Komšić ocijenivši kako su kritike na račun gradonačelnika Istočnog Sarajeva, koji je dopustio održavanje sarajevske biciklističke utrke ulicama tog grada, preizborni obračun stranaka sa srpskim predznakom.

"Nije ni bilo realno da se BiH integrira s nekom od ovih manifestacija", kazao je Komšić komentirajući novinarima obilježavanje stote obljetnice atentata u kojemu je Gavrilo Princip ubio austrougarskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda upriličeno na samu godišnjicu 28. lipnja.

Kruna obilježavanja u Sarajevu, koncert Bečke filhamonije, na kojem se okupilo nekoliko predsjednika država iz regije i visoki dužnosnici zapadnih zemalja, ipak je ispunio sva očekivanja poslavši poruke mira solidarnosti i tolerancije, ocijenio je Kmšić.

"Nama je bio cilj poslati takve poruke i mislim da smo uspjeli u tome", kazao je sarajevski gradonačelnik podsjećajući kako je slično značenje imalo i organiziranje više od trideset različitih manifestacija u Sarajevu.

No podsjećanje na obljetnicu Sarajevskog atentata u BiH je ipak ostalo strogo podijeljeno entitetskom crtom razdvajanja pri čemu su vlasti Republike Srpske strogo pazile da ne sudjeluju ni u čemu što ima veze sa zbivanjima u Sarajevu, organizirajući posebno obilježavanje u Višegradu, u režiji Emira Kusturice i u nazočnosti srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, uz primjedbe da obilježavanje godišnjice ima protusrpski karakter.

Jedinu iznimku predstavljala je biciklistička utrka koju je 22. lipnja organizirao "Tour de France" i u kojoj su stotine biciklista, uključujući francuskog ministra obrane Jean-Yves Le Driana, "ignorirali" administrativnu podjelu između RS i Federacije BiH provezavši se, osim sarajevskim, i ulicama Istočnog Sarajeva.

Bio je to povod da se gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija nađe na meti vladajućih struktura u RS-u kao nacionalni izdajnik. Dodatna mu je krivnja bila u tome što je dopustio da na otvaranju biciklističke utrke uz njega stoji predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

"Za svaku je osudu činjenica da vlasti grada Istočnog Sarajeva, predvođene Srpkom demokratskom strankom (SDS) i Partijom demokratskog progresa (PDP), ne poštuju stavove i odluke službenih tijela vlasti Republike Srpske i Srbije da ne sudjeluju u manifestacijama kojima Sarajevo obilježava 100 godina od početka Prvog svjetskog rata", izjavio je dužnosnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Staša Košarac, bliski suradnik Milorada Dodika.

Hajka na Samardžiju nastavila se nizom komentara i osuda različitih nevladinih udruga bliskih Dodiku, a gradonačelnik Sarajeva Komšić ističe kako je takvo ponašanje u funkciji predizbornih obračuna koji se vode između različitih stranaka sa srpskim predznakom.

"Očito je da ove manifestacija politika koristi kako joj odgovara", kaže Komšić podsjećajući kako je vlada RS bila informirana o pripremama za biciklističku utrku i čak je u tome surađivala. Dodao je kako gradske vlasti iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva ipak i dalje nastavljaju raditi na zajedničkom projektu organizacije zimskih olimpijskih igara mladih planiranih za 2017. godinu.

Taj bi projekt po prvi puta nakon rata trebao objediniti i revitalizirati infrastrukturu izgrađenu za potrebe sarajevskih Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

Istodobno su srpske političke stranke otvorile novi poligon za politička prepucavanja pa su iz SDS-a na račun čelnika RS Milorada Dodika uputili optužbe da je prikriveni dioničar ruske tvrtke "Njeftegazinkor" koja je kupila rafineriju nafte u Bosanskom Brodu.

Dodik je to zanijekao a zastupniku SDS-a Vukoti Govedarici, koji je iznio te optužbe, poručio je kako je "kukavica koji je u ratu bježao s crte bojišnice krijući se među vrećama s brašnom". Predsjednik SDS-a Mladen Bosić na to je uzvratio podgrijavanjem optužbi kako je Dodik svoj prvi kapital stekao u ratu švercajući cigarete. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter