BiH: Obljetnica Daytona još jednom potvrdla podjele

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Podsjećanje na 21. studenog 1995. godine kada je, parafiranjem mirovnog sporazuma u američkoj vojnoj bazi Wright-Patterson kod Daytona, okončan rat u Bosni i Hercegovini u srijedu je samo potvrdilo duboke podjele s kojima ta zemlja i danas živi.

Dok se 21. studenog u Republici Srpskoj obilježava kao praznik i neradni je dan, u Federaciji BiH taj datum je potaknuo tek sporadične komentare i prigodne novinske napise i to daleko od udarnih stranica.

"Dnevni avaz" tako konstatira kako se od potpisivanja Daytonskog sporazuma odnos prema tom dokumentu značajno promijenio. "Predstavnici RS koji su se prije sedamnaest godina protivili dijelovima sporazuma danas ne odustaju od njegove primjene. Političari iz FBiH, nekada zadovoljni ovim sporazumom, danas ga smatraju potpuno prevladanim", ističe ovaj list.

"Oslobođenje" na sličan način konstatira kako su analitičari mahom suglasni da je Daytonski sporazum zaustavio rat i da je to zapravo jedina pozitivna stvar proistekla iz tog dokumenta. Osvrćući se na sedamnaestu obljetnicu od parafiranja mirovnog sporazuma, jedan od sudionika pregovora u Daytonu, ratni predsjednik parlamenta BiH Miro Lazović kazao je kako je svima od početka bilo jasno da je riječ o dokumentu s ograničenim rokom trajanja.

"I sam Richard Holbrooke tada je kazao kako ćemo s Daytonskim sporazumom morati živjeti petnaestak godina, a nakon toga doći će vrijeme za neki novi ustav", kazao je Lazović lokalnim medijima. Ocijenio je kako je i takav nesavršeni sporazum mogao imati pozitivnije učinke na stanje u BiH samo da je u cijelosti proveden.

Lazović je podsjetio na činjenicu da aneks VII, koji govori o pravu svih izbjeglih i prognanih na bezuvjetni povratak prijeratnih domovima, nikada nije proveden baš kao ni aneks IV koji govori o uspostavi javih infrastrukturnih korporacija na državnoj razini. "Provedba th aneksa mogla je odigrati značajnu integrativnu ulogu, no to se nije dogodilo", kazao je ratni predsjednik parlamenta BiH.

Za vlasti Republike Srpske Daytonski je sporazum, međutim, postao jedini prihvatljivi temelj funkcioniranja BiH, koju u tom entitetu sve više tretiraju kao "državnu zajednicu" iako ustav koji je sastavni dio tog sporazuma izrijekom govori o BiH kao državi-sljednici bivše Republike BiH.

"Važno je da Dayton kao mirovni sporazum i sporazum o političkom uređenju BiH bude podržan i u budućnosti te da njegove osnove ne budu dovođene u pitanje", ocjena je koju iznio predsjednik RS Milorad Dodik u utorak u Mostaru, gdje se sastao s čelnicima parlamentarnih stranaka koje pokušavaju ustrojiti novu vlast na državnoj razini. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter