BiH na pragu plasmana na SP 2014.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nogometaši BiH na pragu su plasmana na SP nakon što su u Zenici slavili protiv Grčke s 3:1, a najveće iznenađenje kvalifikacijskih utakmica za SP 2014. priredili su Finci koji su odigrali 1:1 na gostovanju kod svjetskih i europskih prvaka Španjolaca. Španjolci u u utorak gostuju kod Francuske koja je u Parizu bila bolja od Gruzije s 3:1.

Danska je u skupini B ostala u igri nakon što su Olomoucu s čak 3:0 pobijedili Češku pogocima Corneliusa (57), Kjaera (67) i Zimlinga (82). Crnogorci su slavili u Kišinjevu pobijedili Moldaviju s 1:0. Zanimljivu su utakmicu pred praznim tribinama u Budimpešti Mađarska i Rumunjska (2:2). Nizozemci su u Amsterdamu pobijedili Estoniju s 3:0. U srazu dvaju domaćina prošlog EURA Ukrajina je slavila kod Poljske s 3:1. U Solni su Švedska i Irska odigrali bez zgoditaka, a u skupini G u Žilini su Slovačka i Litva 1:1.  U skupini C Austrija je u Beču slavila s 6:0 protiv Farskih. 

Očekivano, Engleska se u gostima iskalila kod San Marina s 8:0.                

Nogometaši Albanije pobijedili su na gostovanju u oslu kod Norveške s 1:0, dok je Slovenija izgubila kod kuće od Islanda 1:2 u kvalifikacijskim utakmicama za SP 2014. skupine E.

Slovenci su sve dalje od tog cilja u istoj skupini nakon što su u Ljubljani poraženi od Islanda. Slovenci su poveli zgoditkom Novakoviča (34), ali su Islanđani potom preko junaka dvoboja G. Sigurdssona (55, 78) preokrenuli rezultat i učinili ovu skupinu potpuno neizvjesnom.

U skupini C Nijemci su s lakoćom prošli gostovanje kod Kazahstana s 3:0, a strijelci su bili Schweinsteiger (20), Götze (22) i Müller (74). Njemačka vodi u ovoj skupini s 13 bodova. U skupini D Turska je slavila kod Andore s 2:0 i ostala u igri za prve pozicije. Pogotke su za Turke dali Inan (30) i Burak Yilmaz (45+2).

U skupini B Bugarska je u Sofiji sa 6:0 "razbila" Maltu pogocima Aleksandra Toneva (6, 38, 58), Ivelina Popova (47), Emila Gargorova (55) i Ivana Ivanova (78). Latvijci u skupini nisu uspjeli pobijediti kod Luksemburga (1:1). Domaćini su poveli pogotkom Polverina (17), a za Latvijce je izjednačio Caupa u 30. minuti, no isti igrač je u 62. minuti promašio kazneni udarac.

U utakmici F skupine kvalifikacija za SP 2014 u Ramat Ganu su nogometaši Izraela i Portugala odigrali 3:3 (2:1). U vrlo uzbudljivoj utakmici Izraelci su iznenadili favorizirane Portugalce i vodili s 3:1 dvadeset minuta prije kraja, no Portugalci su ipak izvukli bod. Pogotke su za Izraelce postigli Hemed (24), Ben Basat (40) i Gershon (70), dok su strijelci za Bruno Alves (2), Postiga (72) i Coentrao (93). U ovoj skupini vodi Rusija s maksimalnih 12 bodova, dok Portugal i Izrael imaju po osam bodova.

U petak igraju Luksemburg i Azerbejdžan, a u subotu Sjeverna Irska i Rusija. Taj dvoboj se trebao igrati danas, ali je odgođen zbog obilnih snježnih padalina u Belfastu. Stadion Windsor Park potpuno je prekriven snijegom, a kako je prognoza sutra dobra, dvoboj će se igrati u 15 sati. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter