BiH: Monstrumu s Grbavice 42 godine zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Drugostupanjsko vijeće Suda BiH pravomoćno je osudilo Veselina Vlahovića Batka, bivšeg pripadnika paravojnih srpskih postrojbi na 42 godine zatvora zbog brojnih zločina počinjenih u sarajevskim naseljima pod srpskim nadzorom, a svjedoci su ga zbog okrutnosti nazvali "monstrum s Grbavice".

Prizivni odjel je maksimalnu kaznu od 45 godine zatvora, koju mu je izreklo prvostupanjsko vijeća Suda BiH, smanjilo za tri godine, potvrđujući gotovo sve navode iz ranije presude izrečene prošle godine.

Tijekom suđenja Vlahoviću sudsko vijeće je ocijenilo kako je na temelju iskaza 112 svjedoka i brojnih materijalnih dokaza nedvojbeno utvrđeno da je optuženi odgovoran za ubojstva, silovanja i pljačke počinjene nad brojnim civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Vlahović se po završetku rata u Bosni i Hercegovini skrivao u Crnoj Gori, gdje je zbog različitih kaznenih djela uhićen, no 2001. uspio je pobjeći iz zatvora u Podgorici.

Nakon toga se godinama o njemu ništa nije znalo, no u ožujku 2010. otkriven je i uhićen u Španjolskoj, gdje se skrivao pod lažnim identitetom i s bugarskim osobnim dokumentima. Španjolska ga je policija uhitila zbog sumnje da je umiješan u različita kaznena djela počinjena u toj zemlji, no zbog težine zločina koje je počinio u BiH odobreno je njegovo izručenje toj zemlji. (Hina)  
 


Podijeli: Facebook Twiter