BiH: Milijunski dugovi za komunalne usluge

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog rasta siromaštva u Bosni i Hercegovini više od polovice stanovništva te zemlje nije u stanju pravodobno plaćati troškove komunalnih usluga koji iznose stotine milijuna konvertibilnih maraka, prenosi u ponedjeljak sarajevski Dnevni avaz.

Pozivajući se na procjene različitih potrošačkih udruga i nevladinih organizacija list navodi da je u ovom trenutku za različite komunalne usluge dužno svako četvrto kućanstvo. Najveća dugovanja bilježe se na području Sarajevske županije.

Tvrtka Toplane prijavila je da joj korisnici njenih usluga duguju čak 69 milijuna konvertibilnih maraka (35 milijuna eura). Glavni gradski distributer prirodnog plina tvrtka Sarajevogas prijavila je neplaćena dugovanja u iznosu od 1,6 milijuna KM (oko 854 tisuće eura). Elektroprivreda BiH bilježi nenaplaćena dugovanja veća od 14 milijuna KM (sedam milijuna eura).

Zbog ovakvog stanja sudovi u BiH zatrpani su brojnim tužbama komunalnih poduzeća protiv dužnika. Procjena je da se na svim sudovima u BiH trenutačno nalazi više od milijun i 600 tisuća takvih predmeta koji se sporo rješavaju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter