BiH među državama s najvećom dijasporom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bosna i Hercegovina među državama je s razmjerno najvećom dijasporom u svijetu, proizlazi iz informacije koju je Vijeće ministara BiH usvojilo u srijedu i koju će uputiti na raspravu u državni parlament kako bi se utvrdile smjernice državne politike o odnosu prema iseljeništvu.

Prema informaciji koju je sačinilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u inozemstvu sada živi milijun i šesto sedamdeset i sedam osoba koje su rođene u BiH. Kada se tome pribroje njihova djeca, odnosno pripadnici druge ili treće generacije, broj iseljenika iz BiH premašuje dva milijuna.

Prema sačinjenoj analizi, stopa emigracije iz BiH, u odnosu na broj stanovnika u zemlji, iznosi 44,5 posto, što tu državu svrstava u red zemalja s najvećim brojem iseljenika u odnosu na ukupan broj stanovnika.

Na temelju popisa stanovništva koji je u BiH proveden 2013. godine utvrđeno je kako u toj zemlji živi nešto manje od 3,8 milijuna ljudi. Do rata ih je bilo oko 4,2 milijuna.

Zanimljivi su i podaci o iseljeništvu po državama u kojima su iseljenici odlučili nastaviti život nakon napuštanja BiH, iz kojih proizlazi kako su im glavna odredišta susjedne zemlje.

Tako u Sarajevu raspolažu s podatkom po kojemu najveći broj iseljenika iz BiH živi u Hrvatskoj  i to točno 409.357.

Slijedi Srbija u koju su odselila 335.992 državljana BiH, a na trećem je mjestu Njemačka, koja je postala konačno odredište za gotovo 160 tisuća osoba iz BiH.

U Austriji ih živi nešto manje od 150 tisuća, SAD-u 132 tisuće, Sloveniji oko 96 tisuća, Švicarskoj 57 tisuća  i Švedskoj 56 tisuća.

Procjena je kako je većina državljana BiH dobro obrazovno, profesionalno i ekonomski etablirana u državama u kojima danas žive. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter