BiH: Maratonski pregovori, "određeni napredak"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čelnici sedam najvećih parlamentarnih stranaka iz Bosne i Hercegovine su nakon više od šesnaest sati pregovora u Pragu u utorak rano ujutro okončali sastanak na kojemu su pokušavali postići dogovor o izmjenama ustava i izbornog zakona s ciljem uklanjanja diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina iz izbornog sustava, no konačni rezultat je tek "određeni napredak".

Povjerenik Europske unije za proširenje Štefan Fuele, koji je posredovao u ovim pregovorima, pojavio se pred novinarima u zgradi ministarstva vanjskih poslova Češke gdje se sastanak održavao nešto prije pet sati ujutro, prenijela je sarajevska TV 1. "Drago mi je što su se lideri za sada suglasili o sastavu i modelu izbora zastupnika u Dom naroda Parlamenta BiH a također smo postigli važan napredak o načelima izbora članova Predsjedništva", izjavio je Fuele. Dodao je kako je važno da ključni političari iz BiH ostanu opredijeljeni za pronalaženje rješenja za izbor članova Predsjedništva BiH, a kada se to dogodi uslijedio bi i novi sastanak.

"Tek tada će BiH moći nastaviti svoj europski put", kazao je Fuele no nije pojasnio što točno nedostaje za konačni dogovor.

Sastanak je još u ponedjeljak navečer napustio predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokata (SNSD) Milorad Dodik tvrdeći kako je u pitanju "bezvezni" skup. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter