BiH klizi prema anarhiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

To je državni udar. BiH slijedi anarhija, izjavio je jucer predsjednik HDZ-a BiH Dragan Covic nakon što je SDP BiH s koalicijskim partnerima formirao vlast u Federaciji BiH bez HDZ-a BiH i HDZ-a 1990., što bi mogao biti uvod u jednu od najtežih kriza od Daytonskoga sporazuma.

U cetvrtak navecer u Sarajevu je konstituiran Dom naroda Federacije BiH, ali bez izaslanika iz triju županija u kojima HDZ BiH i HDZ 1990. imaju vecinu. Te su stranke opstruirale izbor izaslanika u Dom naroda jer ih je koalicija SDP-a i SDA-a željela zaobici u formiranju vlasti. Odmah nakon konstituiranja Doma naroda, koalicija SDP-a BiH u Zastupnickom domu Federacije BiH izabrala je federalnu vladu, cime je vlast u FBiH izabrana bez hrvatskih stranaka koje su osvojile više od devedeset posto hrvatskih glasova u BiH. Hrvatska mjesta u vladi zauzeli su dužnosnici HSP-a BiH i Narodne stranke Radom za boljitak, koje su u koaliciji sa SDP BiH i SDA.

Jelavicev poucak


Zaobidene stranke žestoko su reagirale. «To je državni udar i rušenje ustavnog poretka», izjavio je Covic, najavljujuci poziv Hrvatima i njihovim institucijama da ne priznaju novoformiranu vlast i ne provode zakone. Covic je najavio i da ce dva HDZ-a formirati vlast u županijama u kojima imaju vecinu, što bi moglo znaciti da je na pomolu raspad Federacije BiH po etnickim linijama. Situacija tako pocinje podsjecati na dogadaje otprije tocno deset godina, iz ožujka 2001., kada je tadašnji predsjednik HDZ-a BiH Ante Jelavic pokušao formirati tzv. Hrvatsku samoupravu u BiH.

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubic sadašnju je situaciju nazvao «najdubljom politickom krizom od rata naovamo». «Podcjenjuju ozbiljnost situacije i hrvatsku odlucnost da zaštitimo svoje pravo na BiH i konstitutivnost. Uvjereni smo da na taj nacin branimo i jedino mogucu BiH, zemlju triju ravnopravnih naroda. Oni koji žele cijepati i praviti krnju federaciju, moraju biti svjesni kakve su pogubne posljedice do sada donijeli slicni projekti», kazao je Ljubic.

Iz SDP-a BiH, medutim, stižu protuoptužbe. Celnici te stranke optužili su celnike HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. da su izdali hrvatski narod jer vec mjesecima opstruiraju formiranje vlasti u federaciji. Nužnost formiranja federalne vlasti, kojoj prijeti kolaps jer do kraja ožujka mora usvojiti proracun, bio je jedan od glavnih argumenata SDP-u BiH da krene formirati vlast, premda za to nema ustavom propisanih uvjeta. Središnje izborno povjerenstvo BiH, naime, unaprijed je objavilo da se federalni Dom naroda ne može konstituirati ako nisu izabrani zastupnici iz svih deset županijskih skupština. Problem ce sada ocito morati rješavati Ustavni sud Federacije BiH, no najvažnije je kako ce se dalje odvijati ova uistinu ozbiljna kriza.

Referendum naroda


Dragan Covic, naime, vjerojatno je u pravu kad tvrdi da BiH klizi prema anarhiji: federacija je dobila vlast koju ne priznaju dvije najsnažnije hrvatske stranke; vlast na razini države nece moci biti formirana jer je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik unaprijed najavio da nece suradivati s federalnom vlašcu bude li formirana bez predstavnika dva HDZ-a; na lokalnoj razini, pak, federaciji prijeti puknuce po etnickom nacelu.

U ovome casu, dakle, nitko ne može reci kako ce se situacija dalje razvijati. No, jedno je sigurno: Republika Srpska ima razloga za zadovoljstvo. Milorad Dodik to ni ne krije: «BiH je jedna od najvecih prepreka razvoju Republike Srpske», kazao je prošlog tjedna na tribini u Doboju. U jednom intervjuu, objavljenom istog dana, Dodik je imao dovoljno argumenata da ozbiljno predloži da se za rješenje sudbine BiH "mora napraviti dogovor o tome što je moguce napraviti". Taj bazni dogovor, po njemu, treba podrazumijevati referendum na kojemu bi se svaki narod izjasnio o sudbini BiH.


Podijeli: Facebook Twiter