BiH: Izravne štete i ekon.posljedice 2 milijarde eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izravne štete od poplava i ekonomske posljedice koje će u ovoj godini osjetiti Bosna i Hercegovina iznosit će 4 milijarde maraka (oko 2 milijarde eura), rekao je u srijedu u Sarajevu glasnogovornik Ureda posebnog predstavnika EU-a u BiH Andy McGuffie.

Predstavljajući procjene u analizi koju su zajednički napravili predstavnici Svjetske banke, Ujedinjenih naroda i Europske komisije, glasgovornik McGuffie je istaknuo da su podjednake izravne štete i financijske posljedice od poplava te da će trebati značajna sredstva za oporavak pogođenih područja i same države BiH. Pritom je pojasnio da procjena o dvije milijarde eura nije konačna jer će se završni izvještaj o procjenama potreba za sanaciju nakon poplava u BiH dovršiti u sljedeća dva tjedna. Vođa tima i kordinator izrade procjena posljedica poplava Ricardo Zapata Marti rekao je kako se očekuje pad BDP-a, što će izazvati niz posljedica koje će se osjetiti do kraja godine.

"Očekuje se veći trgovinski deficit, fiskalni deficit i sve će to prouzročiti financijski jaz", rekao je Zapata Marti. Najveća oštećenja zabilježena je na obiteljskim kućama, infrastrukturi, a osobito u kontroli rijeka i riječnih tokova, transportnim komunikacijama, poljoprivrednim dobrima.

Na sastanku na kojem je predstavljen dokument o razmjerima šteta i financijskih posljedica sudjelovali su, uz predstavnike međunarodnih organizacija, i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić, predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i gradonačelnik Distrikta Brčko Anto Domić.

Izvještaj s procjenama financijskih šteta trebao bi poslužiti vlastima BiH u traženju zajmova i međunarodne pomoći na predstojećoj donatorskoj konferenciji koja će se početkom srpnja održati u Bruxellesu. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter