BiH: Islamistu 45 god. zatvora za teroristički napad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sud Bosne i Hercegovine u petak je osudio na 45 godina zatvora radikalnog islamista Harisa Čauševića nakon što ga je proglasio krivim za teroristički napad na policijsku postaju u Bugojnu 2010. godine, u kojem je jedan policajac ubijen, a više ih je teže ili lakše ozlijeđeno.

Sud je zaključio da je Čaušević ovaj napad izveo u pokušaju nasilne uspostave šerijatske države u BiH.

Ovime je izrečena maksimalna kazna koju u slučajevima terorizma predviđaju zakoni BiH, a predsjedatelj sudskog vijeća Goran Radević je u obrazloženju presude istaknuo da je tijekom suđenja izvan svake razumne sumnje dokazano da je upravo Čaušević taj koji je planirao i izveo teroristički napad na policijsku postaju u Bugojnu.

On je 27. lipnja 2010. godine osobno podmetnuo i aktivirao eksplozivnu napravu koja je gotovo u cijelosti razorila zgradu policijske postaje, pri čemu je poginuo policajac Tarik Ljubuškić, teško je ozlijeđena policijska službenica Edina Hindić, a još pet policajaca je lakše ili teže ozlijeđeno.

U cijelosti ili djelomice uništen je i veći broj automobila koji su tamo bili parkirani, a oštećenja su zabilježena i na okolnim stambenim zgradama.

Sudski su vještaci procijenili da je ukupna materijalna šteta bila veća od 275 tisuća konvertibilnih maraka (140 tisuća eura).

Uz Čauševića, za planiranje napada bio je suoptužen i Naser Palislamović, no sud je ocijenio da tužitelj nije ponudio dokaze koji bi pokazali njegovu umiješanost pa je Palislamović oslobođen i naloženo je da ga se odmah pusti iz zatvora u kojemu je proveo gotovo dvije i pol godine, kao i Čaušević.

"Teroristički napad izveden je u duhu ideje da u BiH treba uspostaviti šerijatsku državu i to nasilnim putem, što je protuzakonito i protivno Ustavu koji BiH definira kao demokratsku državu", kazao je sudac Radević.

Konstatirao je da je Čauševićeva odgovornost tijekom suđenja nedvojbeno dokazana, baš kao i činjenica da je napad dugo pripremao te je stoga prikupio značajnu količinu oružja i vojne opreme, uključujući protutenkovske mine, ručne raketne bacače, strojnice, ručne bombe i eksploziv.

To su oružje i vojnu opremu policijski su istražitelji pronašli nakon atentata. Kao svjedok optužbe protiv Čauševiča je svjedočio Adnan Haračić, prvotno trećeoptuženi u cijelom slučaju. Haračić je tijekom suđenja priznao krivnju za sudjelovanje u planiranju terorističkog napada i na temelju sporazuma s tužiteljstvom izrečena mu je pravomoćna kazna od 14 godina zatvora koju trenutačno izdržava.

On je pred sudom posvjedočio da je Čaušević bio glavnim zagovornikom planiranja i izvođenja napada. Čauševićeva obrana je nakon izricanja presude najavila žalbu Prizivnom vijeću Suda BiH. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter