BiH: DO istražuje slučajeve spaljivanja zastava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državno odvjetništvo BiH uključilo se u istragu o nekoliko slučajeva spaljivanja državnih zastava BiH u većinskim hrvatskim sredinama koji su se dogodili nakon utakmica hrvatske nogometne vrste na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, dok mediji izvješćuju da su u Fojnici pretučeni navijači jer su na sebi imali dresove hrvatske reprezentacije.

Po priopćenju iz Državnog odvjetništva, nakon što su policijska tijela evidentirala paljenje zastava države BiH u nekoliko gradova, glavni tužitelj Damir Salihović donio je odluku da se Državno odvjetništvo BiH uključi u istragu o tim događajima jer u spaljivanju zastava 'postoje elementi kaznenog djela izazivanja i raspirivanja nacionalne mržnje i netrpeljivosti'.

Državno odvjetništvo BiH zatražit će privođenje počinitelja te će nakon prikupljanja svih dokaza donijeti odluku o daljim aktivnostima. Najavljeno je i kako će se poduzeti intenzivne aktivnosti glede sprečavanja ponavljanja sličnih incidenata te strogog sankcioniranja počinitelja.

Po medijskim navodima, zastave BiH, zajedno s ratnim zastavama Armije BiH, spaljene su u Mostaru, Livnu i Kiseljaku.

Istodobno, mediji u BiH u petak izvješćuju da su nakon susreta između Kameruna i Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, u Fojnici u kojoj su Bošnjaci većina, napadnuta četvorica hrvatskih maloljetnika koji su na sebi imali dresove hrvatskih reprezentativaca.

Portalu Klix iz Sarajeva javio se čitatelj koji je potvrdio napad na djecu te je ustvrdio kako su dječake tukle starije osobe. Napadači su po tim navodima bili maskirani, a maloljetnike su gađali kamenjem, udarali ih drvenim predmetima i tukli nogama.

Zbog straha od odmazde dječaci izgred nisu nikome prijavili, rekao je isti izvor.

U MUP-u Srednjobosanske županije i Policijskoj upravi Fojnica potvrdili su kako incident nije prijavljen. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter