Big Ben se naginje, parlament tone

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Big Ben, satni toranj uz palacu Westminster i zaštitni znak Londona naginje se, a mediji prenose da "majka svih parlamenata", zgrada britanskog zakonodavnog tijela propada u rijeku Temzu izazivajuci strah što ce se dogoditi u buducnosti.

Povjerenstvo zastupnickog doma, odgovorno za održavanje neogoticke zgrade sagradene u 19. stoljecu ce raspravljati o rezultatima istraživanja koja preporucuju da se hitno krene u obnovu vrijednu oko milijarde funti, a list Daily Telegraph piše da postoji još jedan prijedlog da se zemljište proda kineskim ili ruskim gradevinarima za 500 milijuna funti.

Glasnogovornik povjerenstva, medutim, tvrdi da takvi izvještaji ne postoje, a clanovi povjerenstva ce se sastati samo kako bi osnovali skupinu za dugorocnu obnovu tog zašticenog spomenika kulture 1. kategorije koji su projektirali Charles Barry i Augustus Welby Pugin.

Mediji pišu da se satni toranj visok 96 metara, na kojem se nalazi zvono poznato kao Big Ben, nagnuo 46 centimetara ulijevo od svoje baze. No, strucnjaci, koji su radili na kosom tornju u Pisi i višekatnoj garaži za automobile pod zgradom parlamenta u središtu Londona, isticu da nema razloga za brigu, jer ce tek za 10.000 godina dosegnuti kut koji bi trebao zabrinjavati.

Profesor John Burland s Kraljevskog koledža kaže da probijanje linije podzemne željezice Jubilee 90-ih godina prošloga stoljeca nije izazvalo dramaticne pomake, dok glasnogovornik povjerenstva istice kako je moguce da je nagib nastao u vrijeme gradnje 1859.

Postojeca zgrada parlamenta, u kojoj su smješteni godnji i donji dom te uredi zastupnika, sagradena je nakon što je srednjovjekovno zdanje uništeno u požaru 1834. i zahtijeva stalno održavanje.


Podijeli: Facebook Twiter