Biciklom nadomak Sjevernog pola

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pokušaj da se istraži neistraženo kao svojevrsna "budilica za akciju" te putovanje neutabanim stazama europskog sjevera izvan uobicajenih turistickih ruta uskoro ocekuju Opatijca Luku Horvata koji je odlucio ovog ljeta krenuti u nesvakidašnju avanturu Norveškom.

Put ce me voditi od južne Norveške, preko fjordova i uz podnožje zapadnoskandinavskoga gorja, kroz srednju Norvešku, preko arktickoga kruga pa do sjeverne Norveške koju nastanjuje najstarija sjevernoeuropska skupina polunomada, narod Sami - kazao nam je Horvat koji se ovih dana intenzivno priprema na svoje zanimljivo putovanje.

Tridesetdvogodišnji Horvat, koji 7. srpnja krece na put iz Osla, planira u iduca tri mjeseca sam na biciklu prijeci put od 5.000 kilometara, od norveškoga glavnoga grada sve do otocja Svalbard, koje se prostire do oko 80 stupnjeva sjeverne zemljopisne širine, otprilike na pola puta izmedu Norveške i Sjevernog pola.

Plan mi je prijeci stotinjak kilometara svaki dan, s time da imam namjeru na nekim mjestima ostati po nekoliko dana, kao na primjer na polarnim stanicama na Svalbardu. Put koji namjeravam prijeci slabo je naseljen i privlaci uglavnom samo znanstvenike i istraživace, a zbog napora s kojima cu se suociti na biciklu cu nositi samo najnužniju opremu, istaknuo je Horvat.

Mladi Opatijac o svojim ce avanturama voditi dnevnik koji ce se moci pogledati na njegovim internetskim stranicama northerize.com, gdje ce se svakodnevno moci pratiti Horvatove doživljaje s europskog Sjevera.


Podijeli: Facebook Twiter