Biciklizam: Cipollini optužen za uzimanje dopinga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Po pisanju najpoznatijeg talijanskog sportskog dnevnika La Gazzette dello Sport, jedan od najvećih sprintera u povijesti biciklizma Mario Cipollini bio je klijent ozloglašenog španjolskog liječnika Eufemiana Fuentesa, kojemu se upravo sudi za sustavno dopingiranje sportaša.

Prema Gazzetti, Cipollini je bio Fuentesov klijent 2002. godine, kada je "Super Mario" u dobi od 35 godina ostvario dvije svoje najveće pobjede u karijeri: u ožujku je slavio u klasičnoj utrci Milano - San Remo, a u listopadu je u Zolderu osvojio naslov svjetskog prvaka.

Tijekom suđenja Fuentesu, koje je upravo u tijeku u Madridu, Cipollini se u Fuentesovim bilješkama navodi kao "Maria", a istražitelji su među 7.000 stranica pronašli i broj telefaksa koji odgovara onom iz Cipollinijeva doma.

Po dostupnim podacima, Cipollini je uzimao krvni doping (EPO), hormon rasta, anabolike, a podvrgavao se i transfuzijama vlastite krvi.

Nakon završetka biciklističke karijere Cipollini, koji je rekorder po broju etapnih pobjeda na Giru d'Italia s 42 uspjeha, radi kao stručni komentator Gazzette, ali je odbio komentirati ove optužbe. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter