Biciklizam: Boogerd priznao uzimanje dopinga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nizozemski biciklist Michael Boogerd, simbol bivše momčadi Rabobank, priznao je da je uzimao doping u razdoblju od 1997. do 2007. godine, doznaje se s nizozemske televizijske postaje NOS.

Sada 40-godišnji Boogerd priznao je da je uzimao EPO, krvnu transfuziju i kortizon. Nizozemac je tako priznao da je njegova najljepša pobjeda na La Plagne na utrci Tour de France iz 2002. ostvarena zahvaljujući dopingu.

"Mogu razumjeti da će u očima javnosti ta pobjeda od sada biti povezana  s prijevarom", izjavio je Boogerd, koji je priznao da je koristio doping samo "u određenim razdobljima, posebno za vrijeme treninga i priprema za natjecanja". "Govorim u svoje ime, ne u ime drugih", kazao je nizozemski biciklist koji je odbio otkriti pojedinosti o mogućoj dopinškoj mreži.

Prošloga je tjedna nizozemski tisak otkrio da je Boogerd tijekom karijere platio više od 17.000 eura dobavljaču dopinga Austrijancu Stefanu Matschineru.

Prvak Nizozemske u tri navrata (1997., 1998., 2006.), je ostvario dvije etapne pobjede na Tour de Franceu (1996. i 2002.) kao i pobjedu na utrci Pariz-Nica 1999. i na Amstel Gold Raceu iste godine.

Boogerd je osmi član momčadi Rabobank koji je priznao uzimanje dopinga. Rabobank je promijenio ime u Blanco Pro Cycling ove godine nakon odluke nizozemske banke da prekine sponzorstvo u biciklizmu u listopadu, što je posljedica dopinškog skandala vezanog za Lancea Armstronga. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter