Biciklistima na raspolaganju 74 kilometara staza

Biciklisti na biciklističko-pješačko-edukativnoj stazi Basilica
Biciklisti na biciklističko-pješačko-edukativnoj stazi Basilica

Iz godine u godinu Rovinj je sve više frendly grad prema biciklistima. Grad obnavlja stara i stvara nova parkirališta za bicikle, dok Turistička zajednica financira održavanje postojećih staza - obnovu makadamskih putova i košnju raslinja. Dakako, tu je i marketinška promocija odnosno brošure tiskane na četiri jezika - hrvatskom, engleskom, talijanskom i njemačkom, s opisima lokaliteta i kartom, a od ove je sezone u opticaju i dvominutni promotivni film o mogućnostima i ponudi cikloturizma u Rovinju.

Na području Rovinjštine markirane su tri staze - Rubinum, Vistrum i Limes, ukupne dužine 74 kilometra. Za promociju i lakše snalaženje, na startu su postavljene tabele s planom staza, a ukupno je čak 187 putokaza. Tu su i dvije biciklističke karte - bike staze klastera "Istra bike" koji obuhvaća staze na području Rovinja, Bala i Kanfanara te druga Istra bike samo za područje Rovinja. Dvije po 27 i jedna od 32 kilometra Staza Limes duga je oko 32 kilometra, start je pored ulaza u Turističko naselje Amarin, a prolazi uz područje Saline, naselje Valalta sve do Rovinjskog Sela, zatim natrag prema gradu uz područje Gripole, opet na početak - TN Amarin.

Druga staza - Rubinum, kraća za pet kilometara, počinje ispred kampa Polari, prolazi uz kamp Veštar preko Stancije Milić do Rovinjskog Sela, pa natrag do područja Mondelaco, Porton Biondi te preko naselja Monfiorenzo, uz močvaru Piliš, zatvara krug vraćajući se na Polare. Gotovo jednake dužine je i staza Vistrum, koja se proteže kroz Park šumu Zlatni rt, plažu Kuvi uz naselje Villas Rubin i kamp Polari te uz plažu Cisterna i močvaru Palud stiže sve do arheološkog nalazišta Monkodonja - Mušego. Trasom bivše željezničke pruge Prošlogodišnje veliko otkriće za brojne bicikliste bila je staza Limes, koja se jednim svojim dijelom proteže na području sjevernog dijela grada, od Valalte do Rovinjskog Sela uz šire područje Limskog kanala. Upravo lanjskim trasiranjem dodatnih putova i njihovim pretvaranjem u biciklističko-pješačko-edukativnu stazu, Basilica je postala jedna od najposjećenijih meta cikloturista.

Razlog tomu svakako leži i u njenoj dužini od 19 kilometara ali i činjenici da se isprepleće s trasom nekadašnje željezničke pruge Kanfanar - Rovinj, ukinutom sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća. Jedan dio staze je asfaltiran, a ostali dio čini makadamski put. Uz zaštićene prirodne lokalitete, poput obalnog pojasa, lokvi i brdašaca, posebnu atraktivnost daju joj i četiri očuvane crkvice iz prošlih stoljeća, a to su crkve sv. Bartolomeja, sv. Kristofora, sv. Tome i sv. Prota, koje su uz posebne upute Konzervatorskog odjela očišćene i sanirane. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter