Biciklističko razgledavanje štinjanskih utvrda

Organizirat će se i vožnja tandem biciklima (Arhiva)
Organizirat će se i vožnja tandem biciklima (Arhiva)

Grad Pula i ove godine, od 16. do 22. rujna, po jedanaesti put uzastopno, zajedno s više od 2.000 europskih gradova, sudjeluje u obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti posvećenom održivom urbanom prometu. Ovogodišnja tema Europskog tjedna mobilnosti je "Pametna mobilnost. Snažno gospodarstvo", odnosno, "Pametna i održiva mobilnost – ulaganje u Europu".

Zip lineom preko kanjona

Tijekom obilježavanja Europskog tjedna kretanja diljem Pule održat će se niz različitih aktivnosti za sve dobne skupine građana: radionica za djecu predškolske i školske dobi na temu energetske učinkovitosti u okviru EU projekta "FIESTA" te predavanje o važnosti i načinima mjerenja kakvoće zraka. Također, organizirat će se sajam cvijeća, promotivne vožnje panoramskim autobusom "Pula city tour", besplatno mjerenje krvnog tlaka, šećera u krvi i mjerenje indeksa tjelesne mase, besplatna vožnja "zip lineom" preko kanjona na Verudeli, pješačenje i vježbe u prirodi te izlet na Korita. Bit će organizirano i biciklističko razgledavanje štinjanskih utvrda, edukativne šetnje školske djece park šumama Šijana i Busoler, poticanje korištenja javnog gradskog prijevoza, izlaganje vozila za osobe sa smanjenom pokretljivošću, sigurno biciklom u prometu i polaganje za vožnju biciklom, prezentacija biciklističke ophodnje i sigurno kretanje u prometu, predavanje o dobrobiti tjelesne aktivnosti na srčano-žilni sustav te izlaganje eko transportnih sredstava.

Nagrada - kardiološki pregled

Planirana je i sadnja stabala u vrtiću Monte Zaro, Dan bez automobila te vožnja Lungomareom na tandem biciklima za slabovidne i slijepe osobe. Uz to građani će imati priliku putem radio postaja osvojiti besplatne karte za kardiološki pregled s EKG-om, karte za vožnju turističkim autobusom Pula city tour, planinarski izlet na Korita i beskontaktne kartice u vrijednosti od 50 i 100 kuna za vožnju autobusima Pulaprometa.

U 2016. godini Europski tjedan mobilnosti ima za cilj potaknuti lokalnu politiku i javnost da pametnu i održivu mobilnost prepoznaju kao investiciju za Europu. Iz pametne i održive mobilnosti proizlaze brojne prednosti koje, između ostalog, neposredno utječu na kvalitetu životu i zdravstveno stanje građana. Kombiniranje različitih oblika prijevoza stvara učinkovit promet, nužan za izbjegavanje zagušenosti i ovisnosti o automobilima kao i zdraviju klimu što doprinosi zdravlju stanovništva u gradovima.

Upravo stoga se pozivaju građani da se u što većoj mjeri priključe obilježavanju Europskog tjedna kretanja, a cjelokupni program može se pronaći na web stranicama Grada pod sekcijom Izdvojeno. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter