Biciklističke legende na maratonu kroz Južnu Istru

Dušan Hajdinjak (D. ŠTIFANIĆ)
Dušan Hajdinjak (D. ŠTIFANIĆ)

Na prvom međunarodnom biciklističkom maratonu Granfondo "Nevio Valčić", koji se u nedjelju vozio južnom Istrom, prvi je kroz cilj na Kamiku u Banjolama proletio Dušan Hajdinjak koji je 115 kilometara prešao za dva sata, 29 minuta i 45 sekundi. Drugi je Aleš Modić kojem je trebalo dvije minute više, a tek koju sekundu kasnije kroz cilj je prošao Alessandro Ballan, svjetski prvak iz Italije. Među 70 sudionika koji su stigli iz Italije, Slovenije i Hrvatske, zanimljivo, jedina je biciklistkinja bila Nataša Babić, koja je, nažalost, odustala prije cilja.

Vozili 40 kilometara na sat

Nagrade su podijeljene u desetak kategorija, po godištima, sve do gentlemen B kategorije u kojoj se, recimo, natjecao Cvitko Bilić, jedan od biciklističkih prvaka iz Loborike kojem su sada 72 godine! Svi se ovi veterani i dalje bave biciklizmom, ali rekreativno, kao i ostali sudionici prvog istarskog Granfonda, manifestacije koja spaja biciklizam i turizam, ciljajući na rekreativce kojih je u svijetu sve više i pokušavaju produžiti turističku sezonu. U to su se odlično uklopile i nagrade za najbrže sudionike - wellness vikend u Daruvarskim toplicama te vikendi u Casa Matiki u Žminju i Hotelu Oliveto u Medulinu, uz niz manjih nagrada.

Nakon zagrijavanja vožnjom do Premanture i Kamenjaka, maratonci su startali s Kamika u 10 sati te kružno obišli čitavu južnu Istru, i to cestama, sve do Barbana i natrag, uz odmorišta i okrjepu na Stanciji Buršić u Vodnjanu, kod Vesna sireva u Loboriki te u Hreljićima. Pomoćni suci bili su Dragan Radomirović i Marin Goleš, a biciklisti su vozili otprilike 40 kilometara na sat, uz pratnju ekipe hitne pomoći i policije koja je i regulirala promet duž trase utrke.

Utrku je svečano otvorio Aldo Dobrovac, direktor Turističke zajednice Medulina, pokrovitelja ove sportsko-kulturno-zabavne manifestacije koja se odlično uklopila u zamisao o razvoju cestovnog biciklizma, uz mnoge već uređene staze za brdski biciklizam koje su obiteljima s malom djecom i starijim rekreativcima često prezahtjevne pa i opasne. Medulinski TZ je objeručke prihvatio inicijativu Helene i Luciana Valčića da se organizira maraton u spomen na njihova oca Nevia Valčića, jugoslavenskog biciklističkog asa iz Loborike. Uključili su se i članovi Biciklističkog kluba Pula te brojni volonteri, uz podršku Resorta del Mar u Banjolama.

Modna revija i dječja biciklijada

Popodne je održana baby utrka za djecu do pet godina u organizaciji igraonice Cukerino. U organizaciji Paola Batela održana je modna revija u kojoj su se predstavili Laardesign, pulski brend majke i kćeri Renate i Ane-Lee Janžić, te Dresset Emotion, specijalizirana tvrtka za biciklističku odjeću iz Italije. Pulski Laardesign potpisuje kape i marame koje su dobili pobjednici, a u nagradnim vrećicama našla su se i vina Brune Trapana, Moby clean maramice pulske inovatorice Marine Črnac te mirisne vrećice pulskog obrta Prestige.

Dirljiv susret Alessandra Ballana i suca Brune Valčića

Prvi put nakon niza godina zajedno su vozili Cvitko Bilić i Bruno Bulić, istarski biciklistički šampioni, uz svoje kolege iz Italije, prvaka Alessandra Ballana te Claudia Chiappuccija. Posebno je dirljiv bio susret Ballana i glavnog suca maratona Brune Valčića, koji je sudio i na ovogodišnjem Tour de Franceu, ali i na svjetskom prvenstvu u Italiji 2008. na kojem je Ballan odnio pobjedu. Kad ga je prepoznao, svjetski se prvak rasplakao.

Cvitko Bilić sudionik je tri Olimpijade - kao biciklist nastupio je u Meksiku i Muenchenu, a u Seulu kao trener. I dalje živi u Loborici, malom selu u kojem je stasalo desetak biciklističkih prvaka bivše Jugoslavije, a među njima i Nevio Valčić čije ime nosi istarski Granfondo, a u čijoj se rodnoj kući u Loborici postavlja i muzej biciklizma. Njihov mlađi kolega Bruno Bulić iz Šišana nastupio je na dvije Olimpijade, a sva trojica su višestruki prvaci Jugoslavije. (Duška PALIBRK, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter