Biciklistička utrka "Kroz Istru" vozi dalje

Detalj s prošlogodišnje utrke (M. MIJOŠEK/arhiva)
Detalj s prošlogodišnje utrke (M. MIJOŠEK/arhiva)

Čim se na današnjoj presici u prostorijama Istarske županije u Puli za stolom nasuprot novinarima okupilo tako jako društvo, bilo je jasno da se radi o nečem velikom. A 53. izdanje biciklističke utrke "Kroz Istru - Memorijal Edi Rajković" svakako jest veliki sportski događaj, posebno za turističku regiju poput Istre.

Stoga županijska pročelnica za sport Patricija Smoljan, njen pulski kolega Erik Lukšić, friški predsjednik HBS-a Martin Čotar, tajnik SSIŽ-a Dario Koraca, predstavnica glavnog sponzora Maistre Vanja Mohorović, glasnogovornik Ozren Müller te operativci, glavni direktor utrke Dean Vitasović, tehnički direktor Luka Mišović i Manuela Hrvatin nisu imali velikog posla da bi predstavili glavni sportski događaj predstojećeg vikenda na Poluotoku.

- Ovo je moje drugo sudjelovanje u ovoj utrci, na kojoj će nastupati brojne reprezentacije iz cijele Europe, Japana i Meksika, i mogu samo svima poželjeti puno uspjeha na istarskim cestama, rekla je u uvodu Smoljan.

- Mi smo kao predstavnici turističkog sektora prepoznali vrijednost sporta, posebno biciklizma, sportskog i rekreativnog, ne bismo li dodatno obogatili našu turističku ponudu, rekla je Vanja Mohorović. - Stoga smo dodatno investirali u taj vid turizma i zato maksimalno podržavamo ovakve evente, dodala je ona.

Upravo je podrška Maistre, uz ulogu Istarske županije i njezinog Saveza sportova, bila ključ o(p)stanka ove sportske manifestacije s najdužom tradicijom - prvu je utrku pokojni Edi Rajković organizirao još 1949. godine. Zato je Dario Koraca i napomenuo da mu je drago što će ovogodišnje, 53. izdanje utrke kao suorganizator potpisati i Biciklistički klub Pula, godinama glavni organizator utrke, koju sad treću godinu u nizu vodi BK Loborika.

- Hvala još jednom svima koji su prepoznali ovu utrku, posebno glavnom sponzoru Maistri. "Kroz Istru" ima preveliki značaj za Istru da bi se ugasila, jer su tu pobjeđivali naši šampioni poput Valčića, Bilića, Bulića i Severa, a nastupala su i znana svjetska imena poput Jaroslava Popoviča ili po mnogima jedan od najboljih vozača današnjice, 24-godišnji Slovak Peter Sagan, koji je ovu utrku osvojio 2008. godine, kao i prošlogodišnji svjetski juniorski prvak Slovenac Mitja Mahorič. Nastupao je i naš Josip Rumac, ponikao u Loborici, koji je osvojio medalju na juniorskom SP-u, rekao je Dean Vitasović.

U petak će se na startu naći 132 vozača iz 22 reprezentacije, a među šestoricom hrvatskih reprezentativaca nastupit će i Peter Kozlović iz pazinske Meridiane Kamen. (R. CAR)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter