Biciklisti za život u svijetu bez oružja

Biciklisti u Bujama
Biciklisti u Bujama

U povodu 67. obljetnice bombardiranja Horošime i Nagasakija atomskim bombama, manifestacija za mir u svijetu bez nuklearnog i drugog oružja "Pace in bici" (Mir biciklom), koju organizira udruga Beati costruttori di pace (Blaženi graditelji mira) prvi je put izašla izvan teritorija Republike Italije te je, u koordinaciji Agencije lokalne demokracije iz Brtonigle, proširena na hrvatski i slovenski dio Istre.

Manifestacija ujedno promovira učlanjenje u svjetsku udrugu Mayors for peace (Gradonačelnici za mir), čiji je koordinator gradonačelnik Hirošime.

Pedesetak je talijanskih biciklista svih generacija, na biciklima ukrašenim zastavama u duginim bojama, s natpisom "Pace" (Mir), u nedjelju krenulo iz Poreča prema Vižinadi, Oprtlju, Grožnjanu i Bujama, dijelo trasom Parenzane.

Ispred sportske dvorane Žatika sudionike je pozdravila zamjenica porečkog gradonačelnika Nadia Štifanić Dobrilović, a danas su nastavili put iz Buja, gdje je na Trgu Josipa Broza Tita točno u 8 sati održana komemoracija u sjećanje žrtava iz Hirošime, prema Piranu, Izoli, Kopru i Trstu.

Biciklistima i grupici okupljenih gađana obratili su se pročelnik županijskog Odjela za međunarodnu suradnju i EU integracije Oriano Otočan, bujski gradonačelnik Edi Andreašić, predsjednik Blaženih graditelja mira Albino Bizzoto, Marino Vocci i delegat ALD-a Umberto Ademollo.

U događaju su sudjelovali i aktivistica za mir i predstavnica udruge Mayors for Peace Lisa Clark te načelnici Brtonigle, Grožnjana i Oprtlja, Doriano Labinjan, Rino Duniš i Aleksander Krt. (Napisala i snimila Kristina FLEGAR) 


Podijeli: Facebook Twiter