Biciklisti, prsluk i svjetla su obavezni!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon još jedne prometne nesrece u kojoj je stradao biciklist, policija upozorava tu rizicnu skupinu sudionika u prometu da su prsluk i svjetla na biciklu obavezni.

Prometne nesrece u kojima stradavaju biciklisti dogadaju se uglavnom izvan naselja, na neosvijetljenim dijelovima ceste, u nocnim satima, ali i danju u slucaju smanjene vidljivosti.

Rizik od stradavanja je veci ako biciklist nema reflektirajuci prsluk ili reflektirajucu biciklisticku odjecu, a bicikl nije opremljen prednjim bijelim svjetlom i stražnjim crvenim.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje da se od prvog sumraka do potpunog svanuca, a i danju u slucaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora paliti prednje i stražnje svjetlo. Zakonom predvidena sankcija za ne pridržavanje odredbe iznosi 300 kuna.

Zakon propisuje i da je biciklist, kad se krece kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, dužan nocu i danju u slucaju smanjene vidljivosti nositi reflektirajuci prsluk ili takvu odjecu. Kazna za nepridržavanje iznosi takoder 300 kuna.


Podijeli: Facebook Twiter