Biciklist kao lajtmotiv Rosandinog "Kamfora 2"

Mario Rosanda u Loži
Mario Rosanda u Loži

U medulinskoj galeriji Loža otvorena izložba Maria Rosande "Kamfor 2", kao svojevrsni nastavak izložbe "Kamfor", koja je prije točno godinu dana otvorena u Zavičajnoj galeriji Crnobori u Banjolama. Ovaj su izložbeni ciklus od 11 radova manjeg formata (64x50 cm) u tehnici ulja (kombinirano tuš i grafit) nastalih u zadnjih godinu dana, otvorili novinarka Vanesa Begić te pročelnik za kulturu općine Medulin Andrej Bader.

- Daleki svemirski pejzaži i nešto nama domaće, istarsko, motivi su koji se prepliću kroz Rosandino stvaralaštvo, a iza ovih se okvira krije čitav spektar boja, oblika i emocija te se iščitava niz priča istarsko -svemirsko-fantastične provenijencije, kazala je Begić.

Motivi su ponovo istarski imaginarni horizonti s crtežima imaginarnih zvonika i gradova, ovaj put s lajtmotivom biciklista, koji se prošle godine pojavio samo na jednoj slici, a ove je godine preuzeo cjelokupni ciklus. 

Novi element je biciklist s crvenim šeširom na starinskom biciklu, koji samo putuje, tako da može biti turist, filozof, kako ga tko vidi. On donosi tu crtu propitivanja, pa čak i kritike, čime sam spojio slikarstvo sa stripom, objasnio je Rosanda.

Kao i prošle godine, pažnju su plijenili unikatni drveni, ručno izrađeni okviri koje je izradio Rosandin otac, a u ovogodišnjem su ciklusu masovniji te postavljeni ispred slika čime odaju dojam pogleda kroz prozor, kroz koji vidimo viziju ovoga umjetnika koji je sklon eksperimentiranju u raznim umjetničkim žanrovima. Izložba će biti otvorena do 15. rujna radnim danima od 20 do 22 sata. (Napisala i snimila A. PERCAN)


Podijeli: Facebook Twiter