Biciklijada za 120 mališana i rekreativaca

Djecu su oduševile akrobacije vrsnih vozača bicikla (K. FLEGAR)
Djecu su oduševile akrobacije vrsnih vozača bicikla (K. FLEGAR)

Velika biciklijada koju Novigrad i Umag ugošćuju ovog vikenda, sa sutrašnjim vrhuncem - prvim biciklističkim maratonom Istria Granfondo za profesionalce, počela je današnjim utrkama Adria.MOVE IT! Family i Junior. Bicikliste koji su se okupili na parkiralištu novigradske sportske dvorane dodatno je potaknulo lijepo, sunčano vrijeme.

Prvi su startali mališani stariji od deset godina i odrasli članovi njihovih obitelji, njih 80-ak. Vozili su laganom stazom dugom 23 kilometra kroz zeleni krajolik uz more - Novigrad, Karpinjan, Pinetu, Maredu, Dajlu, Karigador, Fjorine i Bužiniju te, nakon okrjepe voćem, kolačima i sokovima, istim putem natrag.

Zatim je na red došla utrka Adria.MOVE IT! Junior za najmlađe sudionike, njih 40-ak do 10 godina, na dva i četiri kotača, koji su vozili zatvoreni kružni đir na parkiralištu. Pritom su pokazali zavidnu razinu koncentracije i energije, neumorno pedalirajući i više od predviđenog broja krugova.

Akrobacije su izvodili Umažani Leo Gamboc i Goran Jurica na MB biciklima, Riječanin Dino Džepina i Porečani Kristijan Grgeta i Patrik Marcan na BMX biciklima, u organizaciji biciklističkog kluba Čudo iz Rijeke. Svi su sudionici dobili majice manifestacije s logom projekta, diplome o sudjelovanju i medalje, a nastavili su se družiti na zajedničkom ručku.

Utrke su dobile naziv Adria.MOVE IT! po projektu sufinanciranom iz pretpristupnih sredstava EU–IPA CBC Adriatic, čiji su partneri gradovi Novigrad i Umag. U sklopu tog projekta uređena je nova biciklističko-pješačka šljunčana staza Dajla - Mareda - Pineta - Karpinjan, duga oko 5,5 kilometara, planira se i gradnja staze od Kršina do Stancije Vinjeri i Novigrada, a u tijeku je javni natječaj za izradu prometne studije za Novigrad.

Na području Umaga uredit će se postojeći javni put (dijelom asfaltiran, a dijelom poljski), koji će povezivati sjeverni dio naselja Komunela s uslužnim i gospodarskim subjektima u Ungariji, u biciklističku i pješačku stazu s dva traka, opremljena prometnom i informativnom signalizacijom. Ukupna vrijednost projekta Adria.MOVE IT! je gotovo 13,3 milijuna kuna. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter