Bicikletu podase i pedalivaj!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Z bicikleton po Istri" moto je ovogodišnje ekoakcije istarske Turisticke zajednice "Neka moja Istra blista", a u nedjelju su je vozeci svoje mini biciklete na glavnom gradskom trgu otvorili polaznici rovinjskih djecjih vrtica Neven i Naridola. Bila je to prigoda da se premijerno cuje i novi ekosong, koji je i ove godine napisala, uglazbila i aranžirala Arinka Šegando te na svoj originalan nacin izveo Franci Blaškovic.

Djecu je pricama o proljecu i ostalim prigodnim dosjetkama animirao Drago Orlic, koji je takoder od samog pocetka dio ove edukativne akcije. Pobjednicima mini biciklijade dodijeljene su nagrade sponzora i organizatora akcije.

U proljetnoj biciklijadi - 8. krug oko Rovinja - sudionici su se uputili na oko 25 kilometara dugu stazu kroz park šumu Zlatni rt, Turisticko naselje Villas Rubin, Madonnu di Campo te ornitološki park Palud.

Ovo je 16. akcija "Neka moja Istra blista", kojoj je svrha animirati što veci broj ljudi da bi pred pocetak turisticke sezone Poluotok što uredeniji i cišci docekao goste. I ove ce se godine provoditi akcije cišcenja okoliša, uredenja okucnica i terasa, sadnje stabala, cišcenja i uredenja podmorja i priobalja. Usto, ovogodišnjim motom gradani se pozivaju da na zdrav nacin provode svoje slobodno vrijeme - u prirodi, vozeci bicikl.

Županijski TZ u tu je svrhu, u suradnji s IRTA-om, izradio unificiranu biciklisticku signalizaciju za cijelu Istru, a pocela je i izrada jednoobraznih biciklistickih karata, koje ce ovog proljeca dobiti Umag, Buzet i Rovinj. Lokalne turisticke zajednice uredivat ce nove biciklisticke staze te održavati i cistiti postojece.

Usporedno s akcijom "Neka moja Istra blista" provodi se i projekt "Volim Hrvatsku", u organizaciji glavnog ureda Hrvatske turisticke zajednice. Tema je "Bogatstvo Hrvatske u kapljici vode", a djeca predškolske i školske dobi sudjeluju svojim likovnim i literarnim radovima.

Uz istarske i županijski TZ, nositelji akcije su županijski Odjel za obrazovanje, sport i tehnicku kulturu te Javna ustanova Natura Histrica. Za njeno provodenje bit ce utrošeno oko 215 tisuca kuna.


Podijeli: Facebook Twiter