Bičiklete stigle na Verudelu

Lupoglav (A. DAGOSTIN)
Lupoglav (A. DAGOSTIN)

U povodu nastavka realizacije i širenja projekta javnog servisa za prijevoz biciklima na području Pule pod nazivom Bičikleta, u srijedu je na još jednoj, četvrtoj lokaciji u gradu, onoj na Verudeli održana konferencija za novinare na kojoj su gradonačelnik Boris Miletić i voditelj projekta Go2Bike pulske tvrtke UTE d.o.o. Denis Ivančić, prezentirali šest novih električnih bicikala na usluzi građanima i gostima, kojima će, također kao na prve tri lokacije, upravljati gradsko trgovačko društvo Pula parking.

- Otvaranjem četvrte lokacije na Verudeli sustav danas broji ukupno 18 bicikala i 24 postolja na području Pule. Stanica na Verudeli, kao i prethodne tri, sastoji se od šest postolja za električne bicikle i multifunkcijskog pilona koji se, osim u svrhu upravljanja stanicom, putem velikog zaslona osjetljivog na dodir može koristiti i u funkciji informiranja građana te posebno gostiju s obzirom da se nalazi u turističkoj zoni, rekao je Ivančić i otkrio da će UTE, uz postojeće električne bicikle, za one vičnije sportskom životu, besplatno pridodati u sustav i deset "običnih" mehaničkih bicikala, koje su u cijelosti opremljene za sustav Bičiklete.

Sustav usluge urbanog alternativnog prijevoza Bičikleta prvi je javni servis za prijevoz biciklima na području Pule, a električni bicikli građanima su dostupni na već poznatim lokacijama, Giardinima, tržnici (pored restorana Markat - ex Sljeme) te na Autobusnom kolodvoru.

- Drago mi je da proširujemo postojeći sustav Bičiklete već na četvrtu lokaciju jer svi znamo koliko je bitno rasteretiti pulski promet. Dio sugrađana zasigurno će koristiti ove bicikle, jednako tako i dio gostiju našeg grada, pogotovo za lijepa vremena. Širit ćemo mrežu i dalje, a ovo potvrđuje i sjajnu suradnju s pulskom tvrtkom koju njihovim kvalitetnim proizvodima promoviramo, poručio je gradonačelnik Miletić.

Direktorica pulske Turističke zajednice Sanja Cinkopan Korotaj istaknula je da je Verudela centar pulskog turizma te širenje mreže na tu lokaciju pridonosi mobilnosti gostiju, pogotovo onih naučenih u svojim zemljama na korištenje bicikala, a nisu ih sa sobom donijeli u Pulu. Naglasila je da su današnji turisti usmjereni prema novih tehnologijama, ali i zdravom načinu života, a oba segmenta objedinjuje Bičikleta.

Za kraj je istaknuto da se Grad Pula sve više okreće alternativnim načinima prijevoza, jer je na Karolini i prva punionica za električna vozila.

- S ciljem razvoja i unaprjeđenja cikloturističke infrastrukture uspostavit će se "Pametna ruta 308" za što su Gradu Puli odobrena sredstva Ministarstva turizma. Pametna ruta povezivat će centar grada s okolnim prirodnim očuvanim krajolicima (šumom i obalom) i nadovezat će se na već umreženi sustav biciklističkih ruta koja su turistički izuzetno atraktivna, naveli su iz Grada Pule i spomenuli da će se na Valsalinama, Valkanama, štinjanskoj Placi, Zlatnim stijenama, Stoji te "Školskom" na Lungomareu, postaviti "pametne klupe" sa solarnim panelom i punjačem za mobilne uređaje, stalkom za mehaničke bicikle, info panelom te kamenom podlogom. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter