Bičikleta se širi na Verudelu i Šijanu

Bičikleta se nakon Giardina širi na Verudelu i Šijanu (D. MEMEDOVIĆ)
Bičikleta se nakon Giardina širi na Verudelu i Šijanu (D. MEMEDOVIĆ)

Grad Pula nastavlja s povlačenjem značajnih financijskih sredstva iz EU fondova kroz projekte Life City Sec Adapt, Wild Sea, Erasmus+, Movesmart, Fiesta, Edic, Adrifort i Put Up Istre. Gradska uprava uspjela je iz EU fondova privući sredstva za nove projekte na području energetske učinkovitosti, zaštite okoliša te obrazovanja i sporta.

Sport kod mladih

S tri nova projekta Life City Sec Adapt, Wildsea, Erasmus+ i nastavkom projekata Movesmart, Fiesta, Edic i Adrifort nastavit će se provoditi započete aktivnosti i usluge te će se novim projektima unaprijediti postojeći sadržaji. Usto, kroz projekt Put-Up Istre na području urbanog planiranja, čiji je ukupan iznos 937 tisuća kuna, od čega Grad sufinancira 15 posto, Puli su odobreni troškovi za izradu idejnog projekta uređenja gradske rive.

Projekt koji je naišao na najveći odjek među javnosti svakako je Movesmart u sklopu kojeg se provodi pilot projekt Bičikleta koji predstavlja prvi javni servis za prijevoz električnim biciklima u Puli. Uoči prošlog ljeta započet, kao nastavak projekta u 2016. godini, sustav se planira širiti na još dvije lokacije, u Šijanu i na Verudelu, uz nabavu još deset električnih bicikli. Usto, Fond za zaštitu okoliša ocijenio je pozitivnima ostvarene rezultate financirane europskim sredstvima te je odobrio financiranje iz državnog proračuna za potrebnu opremu za širenja sustava Bičikleta.

Ove godine Grad će započeti s provedbom projekt, iz programa Erasmus+, Collaborative partnerships pod nazivom Special sports for special people. Predviđeno trajanje projekta je dvije godine, a njegova svrha je usvajanje vodiča u kojem će se razviti metodološki pristup poticanja tjelesne aktivnosti i zdravog ponašanja među mladima za što se izdvaja 83 tisuća kuna.

Projekti u ekologiji

Novi projekt ove godine bit će i Wild Sea, koji predstavlja putovanje u otkrivanje europske biološke raznolikosti kroz vodene sportove i obalne staze. Pula će kroz njega, u suradnji s osam europskih partnera iz Španjolske, Italije, Irske i Velike Britanije, s odobrenim sredstvima u iznosu od 232 tisuća kuna promovirati održivi turizam kroz povezivanje europskih destinacija s bogatom bioraznolikosti koja se može doživjeti kroz sportove na vodi i obilaskom obalnih staza, a u skladu s trenutnim znanstvenim naporima, kako bi se bolje razumjeli i održavali morski ekosustavi i vrste.

U nastojanju da razvije instrumente, u sklopu programske perspektive EU-a do 2020. godine, radi smanjenja razine emisije CO2, Grad je kandidirao i projekte Fiesta I Life City Sec Adapt za koje su mu odobrena sredstva u vrijednosti od 106 tisuća kuna. Projektom Fiesta, koji je u tijeku, obuhvaćaju se aktivnosti koje se odnose na uštedu energije u kućanstvima i savjetovanja građana, dok novi projekt Life City Sec Adapt, čiji je planirani budžet 251 tisuću kuna, ima za cilj osposobljavanje jedinica lokalne samouprave za prilagodbu na klimatske promjene.

Uređenje prilaza i ograda na utvrdi Monte Grosso

Od svih projekta koji su kandidirani na EU fondove čini se da je najdalje odmakao projekt Adrifort, kojim se valorizira prirodni okoliš i brojne pulske austrougarske utvrde kao dio kulturne baštine. U ovoj je godini za te aktivnosti u projektu planirano 400 tisuća kuna, a odnosi se na dovršenje uređenje prilaza i sigurnosnih ograda na utvrdi Monte Grosso. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter