Bibliotekarske nagrade Brunu Dobriću i Tei Grujić

Bruno Dobrić (arhiva, E. STRENJA)
Bruno Dobrić (arhiva, E. STRENJA)

Na godišnjoj skupštini Društva bibliotekara Istre u Čakavskoj kući u Žminju drugi je put dodijeljena nagrada društva, i to knjižničarskom savjetniku Bruni Dobriću, koji je svojim radom pridonio afirmaciji knjižničarske struke, usustavljivanju baštinske građe, novim spoznajama o povijesti čitaonica i knjižnica u Istri te kulturne povijesti Istre.

Drugi puta je dodijeljena i Pohvalnica za NAJ projekt - za najbolje zamišljen i realiziran projekt u knjižničarskoj struci. Dobila ju je viša knjižničarka Tea Grujić, voditeljica projekta "Mediteran stanuje u Puli" Sveučilišne knjižnice pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile.

Ovaj je projekt nastavak prethodnog Pulski putovi knjige, nastalog 2011. godine u suradnji sa Sajmom knjiga, proveden u partnerstvu s Arheološkim muzejom Istre i Povijesnim i pomorskim muzejom Istre. U njemu su sudjelovala 42 volontera iz pulskih srednjih škola. Predsjednik društva Ivan Kraljević osvrnuo na 60. godišnjicu osnutka Povjereništva Društva bibliotekara Hrvatske u Puli, prvog organiziranog djelovanja knjižničara istarskih knjižnica u Istri. Godine 1953. u pulskoj Naučnoj biblioteci u njegov sastav su ušli Zlatko Vince, Roman Lukin i Mira Vučić, a povjerenstvo je 1977. preraslo u DBI. U 2014. godini Društvo najavljuje nastavak rada na projektima Zelena knjižnica i BHO - Bibliographia Histrica online, digitalizacije i predstavljanje na internetu građe za istarsku retrospektivnu bibliografiju knjiga i periodike objavljenih do 1918. godine, koji vodi upravo Bruno Dobrić.

Nakon Skupštine položeno je cvijeće na grob Mihe Debeljuha, knjižničara i romanista rođenog 1927. u Tudarima kraj Žminja, a umrlog u Puli 1999. godine. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter