Bibliobusi kao mjesta promicanja znanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U vrlo veseloj atmosferi na Karolini jučer je održan 7. festival hrvatskih bibliobusa, a sve to kao uvod u 13. okrugli stol o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj koji je potom održan u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici. Pulska Gradska knjižnica i čitaonica imala je bibliobus od 1978. do 1991. godine i, kada je prestao djelovati zbog dotrajalosti, nije bilo više sredstva za nabavu novog. Prije dvije godine krenula je kampanja Pokrenimo bibliobus radi upoznavanja javnosti o važnosti bibliobusa i nabavljanja novog.

Mjesta širenja znanja

Tijekom jutra na Karolini je bilo predstavljeno 11 bibliobusa, koji su potom i defilirali gradom. Gostovali su bibliobusi iz Križevaca, Bjelovara, Karlovca, dva iz Rijeke, Koprivnice,

Vinkovaca i Zagreba te iz Novog Mesta, Maribora i Pečuha. Uz kulturno-umjetnički program i sudjelovanje djece iz OŠ Fažana pod vodstvom Melite Benčić, glazbenika Vedrana Vojnića te umjetnika na štulama iz Kumpanje Ćiribu, djeca iz nekoliko pulskih i istarskih vrtića i škola te zainteresirani građani mogli su razgledati bibliobuse i vidjeti kako oni funkcioniraju.

Luka Mežan, voditelj bibliobusa iz Novog Mesta, kazao je da su lani imali 85 tisuća posudbi i 14 tisuća posjetitelja, a njihov itinerer obuhvaća, po tjednom rasporedu, 64 postaja, od čega i dva mjesta u Hrvatskoj, Žakanje i Kamanje na karlovačkom području nedaleko od slovenske granice. Ističe da su njihovi korisnici pripadnici svih dobnih skupina, ali da ipak ima nešto više žena negoli muškaraca.

Bibliobus iz Pećuha opremljen je s pet računala, printerom i kopirnim uređajem i izgleda zbilja suvremenije od nekih "običnih" knjižnica i nudi čitav niz usluga svojim brojnim korisnicima, a ekipa s bibliobusa iz Vinkovaca, počastila je posjetitelje - kulenom.

Uz pozdravne riječi ravnateljice Gradske knjižnice i čitaonice Pula Nele Načinović, pročelnika Ureda gradonačelnika Aleksandra Matića te zadužene za odnose s javnošću pulske knjižnice Ive Lanča Joldić, festival bibliobusa je svečano otvoren te je naglašena važnost bibliobusa kao mjesta širenja znanja i pisane riječi. Busevi su potom krenuli na defile rivom, pored Istarskog narodnog kazališta, Giardinima do Punte i natrag do Karoline.

Bibliobusne službe

Stručni dio skupa održan je u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici gdje je, između ostalog, bilo riječi o pokretnoj knjižnici RH kao cjeloživotnoj avanturi kroz bogatstvo druženja i znanja uz promotivni video o hrvatskim bibliobusnim službama, potom o pulskoj kampanji "Pokrenimo bibliobus! Ostvarimo pravo na knjigu dostupnu svima" koju je, uz Nelu Načinović, predstavila i Nadia Bužleta iz pulske Gradske knjižnice i čitaonice, dr. Elisabeth Willnat iz Njemačke govorila je o njihovom sustavu pokretnih knjižnica, predstavljen je i slovenski projekt za pokretne knjižnice, a bilo je riječi i o pokrivenosti školskih knjižnica u Republici Hrvatskoj uslugama bibliobusa te su predstavljena i specifična vozila.

Organizator skupa je Hrvatsko književno društvo - Komisija za pokretne knjižnice i Komisija za narodne knjižnice, suorganizatori Gradska knjižnica i čitaonica Pula te Društvo bibliotekara Istre, a pokrovitelji Ministarstvo kulture RH i Grad Pula. (Vanesa BEGIĆ, Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)





Podijeli: Facebook Twiter