Bibliobus ne samo pusta želja nego potreba

Bibliobus ispred Arene (Neven LAZAREVIĆ)
Bibliobus ispred Arene (Neven LAZAREVIĆ)

Mnogi se dan-danas, kažu, sjećaju biblioteke na kotačima koja je kružila Istrom. No, nakon što se bibliobus pokvario, nikada nije nabavljen novi. Gradska knjižnica i čitaonica u Puli nastoji taj projekt ponovo revitalizirati pa je nedavno održana promotivna vožnja dvaju bibliobusa koji su za ovu prigodu stigli iz Karlovca i Rijeke.

Upravo bi model bibliobusa zadovoljio potrebe više općina s malim brojem stanovnika i bez mogućnosti za otvaranje knjižnice pa je ideja Gradske knjižnice i čitaonice Pula da se nabavi bibliobus barem za jug Istre, odnosno područje bivše Puljštine, više nego dobrodošla. No, takva bi "pokretna knjižnica" trebala i središnjoj i sjevernoj Istri jer model po kojem bi knjiga na kotačima mogla putovati do svakog čitača nije samo pusta želja nego stvarna potreba za sva raštrkana naselja Istre.

U Istarskoj županiji, kaže resorni županijski pročelnik, podržavaju ideju osnivanja bibliobusne službe što je predviđeno i u Istarskoj kulturnoj strategiji do 2020. godine.

- Nastojat ćemo ispitati mogućnosti i vidjeti kako osigurati sredstva s obzirom na to da ih za sada, zbog smanjenja županijskog proračuna, nije moguće izdvojiti. Vjerujem da je moguće, u dogovoru s jedinicama lokalne samouprave koje su osnivači knjižnica, dogovoriti način financiranja te projekt kandidirati na EU-fondove. To je projekt koji je važan za male sredine u Istri i vjerujem da će se njegova realizacija temeljiti na principu solidarnosti između razvijenih i manje razvijenih područja, ističe županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica.

Pokretne knjižnice pružaju usluge i tamo gdje knjižnica zbog slabe naseljenosti inače ne bi bilo. "Doprinos bibliobusa u poticanju čitanja i širenju mreže dostupnosti knjige i popratnih sadržaja je neupitan. Omogućava dostupnost knjiga svima, bez obzira na udaljenost", ističe knjižničarka Narodne knjižnice i čitaonice Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" u Buzetu Dijana Kolaković.

Ravnateljica Gradske knjižnice u Pazinu Iva Ciceran također je zagrijana za ideju bibliobusa.

- Djeci iz raštrkanih naselja udaljenih od gradskih knjižnica savršena je to prilika da im knjige dođu na kućni prag. Potrebna su barem tri bibliobusa, jedan za južnu, drugi za središnju i treći za sjevernu Istru, no bitno je da se krene barem s nabavom bibliobusa za južnu Istru, a mi ostali priključit ćemo se naknadno, kaže Ciceran. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter