Biblija u talijanskim školama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanska ministrica za školstvo Mariastella Gelmini izjavila je da namjerava predložiti vladi reformu kojom bi se u svim talijanskim osnovnim i srednjim školama uvela nastava citanja Biblije.

Ministrica je obznanila zamisao za vrijeme razgovora za katolicki tjednik Famiglia Cristiana, ali nije objasnila nacin na koji bi se to ostvarilo, odnosno bi li se citanje Biblije uvelo na satu vjeronauka (ora di religione) koji je u Italiji fakultativan, ili bi se pak uklopio u neki drugi predmet.

«Poznavati Bibliju znaci poznavati našu povijest. Mladi moraju biti svjesni vlastitog identiteta jer je to osnova komuniciranja s drugim kulturama i svjetonazorima uz obostrano poštovanje» rekla je ministrica u vladi Silvija Berlusconija.



U krugu talijanske ljevice zamisao je komentirana na razne nacine: netko je ironicno predložio da se Biblija najprije mora podijeliti medu clanovima vlade kojima su kršcanske vrijednosti, poput milosti, strane.

Clanica stranke Lijevih demokrata Manuela Ghizzoni dodala je da kršcanskoj kulturi ne pripada stav talijanskog ministra unutarnjih poslova koji je rekao da je pucanje na ilegalne imigrante koji se pokušavaju domoci talijanske obale legitimno.

No, njezin stranacki kolega Antonio Rusconi slaže se s prijedlogom jer drži da je Biblija, osim što je sveta knjiga Židova i kršcana, veliko književno djelo s vrijednostima koji su temelj zapadne kulture.

Inace, zamisao o uvodenju Biblije kao nastavne knjige u nastavnim programima talijanskih škola stara je vec deset godina, a udruga Biblija prije nekoliko godina pokrenula je akciju prikupljanja potpisa potpore toj zamisli.

U akciji su prikupljeni potpisi oko pet tisuca talijanskih poznatih intelektualaca raznih usmjerenja, medu kojima su Umberto Eco, filozof Gianni Vattimo tre astrofizicarka Margherita Hack.


Podijeli: Facebook Twiter