Bibinjac prijavio da je bio žrtva svecenika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Josip Lenkic Barac ima 36 godina. Potjece iz sedmeroclane katolicke obitelji iz Bibinja, a jedna od njegove cetiri sestre je redovnica. Oženjen je i ceka prvo dijete. Direktor je u jednoj zadarskoj tvrtki. Jedna je od žrtava don Nedjeljka Ivanova i u ponedjeljak je svoj slucaj prijavio policiji.

- Na temelju medijskih napisa, glasnogovornik zadarske policije Elis Žodan pozvao je žrtve da se jave policiji i ja sam to ucinio. S predstavnicima zadarskog MUP-a obavio sam nadasve fer i korektan razgovor. Ocekujem da pravni sustav štiti mene kao žrtvu i gradanina ove zemlje, jer ako je Vatikan preuzeo slucaj, po mome mišljenju, on me ne može štititi, kaže Lenkic Barac. Istice da je zakon koji odreduje zastaru za kazneno djelo pedofilije loš i treba ga što prije mijenjati.

- Sve mi ovo i dalje ne garantira da ce Državno odvjetništvo nešto pokrenuti. Frustrira me cijela prica, ponajviše zato što znam da bi, da se radi o nekome tko nije svecenik, policija reagirala i pritvorila ga makar zbog mogucnosti utjecaja na svjedoke. Policiji sam se javio jer me je strah da Vatikan nakon svega ne pusti da se sve zaboravi, kao da se ništa nije dogodilo. Vidim da se neki pitaju zašto odmah o tome nismo govorili... S dvanaest godina nisam shvacao što mi se dogada, svoj šok i nevjericu nisam imao hrabrosti ni s kime podijeliti. Danas sam odrastao covjek i svjestan sam težine koju sam nosio u sebi cijelo ovo vrijeme te sam se sposoban braniti i, nadam se, ovim putem poslati poruku svim žrtvama da ne šute o boli koju nose na duši, veli on.

"Bliski susreti" s don Ivanovom poceli su kada je imao 12 godina, no nisu prestali ni s 14 godina, kad je otišao u sjemenište u Zadar.

Nebrojeno puta pozivao bi me k sebi na "duhovne razgovore" u razlicitim dnevnim terminima, ne bi li me obucavao o mojoj seksualnosti. Ostajao sam nasamo s njim, na njegovo inzistiranje, na duhovnom razgovoru. Ti "duhovni razgovori" bili su paravan i na njima je od mene tražio da mu pokažem svoje spolovilo, da mu pricam o tome kako masturbiram, koliko sjemene tekucine izlazi, da mi "redalicom" izmjeri koliko mi je spolovilo... I o tome kako muškarac i žena opce. Buduci da je te "duhovne razgovore" provodio kao i ispovijed, na kraju mi je uvijek govorio da je sve to naša ispovjedna tajna i da to nitko ne smije znati. Bio je snažan autoritet za cijelo mjesto. Onda sam bio izrazito krhke grade i na ispovijedi bi me obgrlio rukama te me prislonio na svoj trbuh, i ja sam u tom "medvjedem zagrljaju" morao biti cijelo vrijeme tijekom ispovijedi. Sve mi ovo nije ni najmanje ugodno javno iznositi, no kako moje vrijeme odrastanja nije bilo bogato saznanjima o pedofiliji, ni moji roditelji nisu znali da se nešto takvo moglo dogadati njihovu djetetu. I otac mi je rekao da mi, da sam mu se tada povjerio, ne bi vjerovao kao danas, kada mi zajedno s cijelom obitelji daje veliku podršku, kaže Lenkic Barac. (Marija KNEŽEVIC/NL)

OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU
.


Podijeli: Facebook Twiter