Biasuzzi Group: Necemo otvarati Kaželu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turisticka posezona bliži se kraju i vjerojatno su vec sve tvrtke koje se bave turizmom zapocele prodaju smještajnih kapaciteta za 2011.. No, jedna tvrtka je odlucila da to nece uciniti, odnosno, nece ponuditi na tržištu smještaj u istarskom kampu koji godišnje ostvari više od 300 tisuca nocenja.

Radi se o tvrtki Biasuzzi Group koja je pocela prodaju smještaja u svojim kampovima San Francesco u Italiji i Bi Village u Valbandonu, ali ne i u medulinskoj Kaželi. Upravo je ovaj potonji kamp taj problematican.

Massimo de Meo, opunomoceni upravitelj Biasuzzi Groupe i clan Uprave tvrtki koje upravljaju kampovima u južnoj Istri, kaže da su odlucili blokirati prodaju smještaja u Kaželi za 2011. jer za sada nemaju u planu otvoriti kamp iduce godine. Dodaje da kamp ne namjeravaju ni vratiti vlasnicima objekata i zemljišta, Arenaturistu i HFP-u.

Kaže da se pored toliko tvrtki koje upravljaju kampovima u Istri, i pritom ne placaju nikakvu naknadu, sustav okomio upravo na njih. Smatra da korištenje zemljišta kampova trebaju placati ili svi ili nitko, a ne da to placaju samo oni, a drugi ne.

Podsjecamo da je problem u Kaželi nastao 2008. kada je istekao desetogodišnji ugovor o najmu kampa koji je Tehno ekologija (tvrtka u vlasništvu Biasuzzi Groupe) sklopila s Arenaturistom, vlasnikom objekata u Kaželi. Potom je najmoprimac sklopio novi ugovor s Hrvatskim fondom za privatizaciju (vlasnikom zemljišta) koji je lani raskinut.

Nakon toga im je 25. studenoga 2009. Ministarstvo turizma oduzelo dozvolu za pružanje usluga u kampu jer Tehno ekologija nije imala ugovor o najmu. Medutim, to nije sprijecilo korisnika kampa da tijekom zime 2009./2010. prodaje smještaj u kampu i da ga otvori 1. travnja.

Tehno ekologija ne samo da je bespravno radila i koristila zemljište HFP-a, ona je i protuzakonito iznajmljivala drugima objekte Arenaturista. Inspekcije su ove godine dozvolile Kaželi da radi, ali su nekoliko puta posjetile kamp i propisale kazne.

No ocito su institucije odlucile zažmiriti jer bi najgore bilo da su turisti istjerani iz kampa i da je takvo što izašlo u inozemnim medijima.


Podijeli: Facebook Twiter