Bi Village još čeka povećanje smještajnih kapaciteta

Bi Village najveći je turistički subjekt na fažanskom tlu
Bi Village najveći je turistički subjekt na fažanskom tlu

Druga ponovna javna rasprava o prijedlogu Urbanističkog plana uređenja turističke zone Bi Village bit će otvorena koncem studenog i trajat će mjesec dana. Svi zainteresirani moći će prijedlog UPU-a od 29. studenog do 29. prosinca vidjeti u prostorijama Općine ponedjeljkom, srijedom, četvrtkom i petkom od 8 do 14 sati, a utorkom od 14 do 17 sati. Javno izlaganje zakazano je za 8. prosinca u podne u Multimedijalnom centru u Fažani.

Nova analiza izgrađenog područja

Odluka o izradi UPU-a donesena je prije više godina, a paralelno se odvijala i izmjena i dopuna Prostornog plana Fažane. Glavni element plana je povećanje smještajnih kapaciteta postojećeg kampa/naselja između Valbandona i Fažane s 3,5 tisuće na pet tisuća ležajeva, koliko predviđa i Prostorni plan Istarske županije. U drugu ponovnu javnu raspravu, nakon što je prethodna odrađena na proljeće ove godine, ide se, kako saznajemo, zbog greške u tekstualnom dijelu plana.

Osim usklađenja kapaciteta i drugih odredbi s izmjenama i dopunama planova višeg reda, izrada UPU-a za najveći turistički subjekt u općini trebala bi donijeti i novu analizu izgrađenog i neizgrađenog područja, ali i odrediti detaljniju namjenu prostora unutar turističke zone. Prva rasprava o tom planu, ili kako se formalno naziva Prethodna rasprava o prijedlogu UPU-a, a namijenjena je pribavljanju mišljenja tijela državne uprave, javnih institucija i drugih, odrađena je još početkom 2013. godine, dok je javna rasprava otvorena građanstvu održana u jesen 2014. godine.

Neće se graditi hotel u Valbandonu

Kako UPU ima nešto širi obuhvat od samog turističkog naselja Bi Village, te se prostire i na općinsko zemljište, tako su tada iz lokalnog IDS-a istupili u javnosti i upozorili na to da se prema prijedlogu UPU-a predviđa mogućnost gradnje hotela uz kratki pojas općinske javne plaže u Valbandonu. Općinska načelnica Ada Damjanac na to je reagirala riječima da su već ranije dali primjedbu na gradnju hotela i da je to bilo javnosti rečeno i na tadašnjem izlaganju. Takav stav konkretiziran je na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća kada je postignut koncenzus političkih opcija i jednoglasno donijeta odluka prema kojoj se mogućnost gradnje hotela na tom mjestu izbacuje iz ovog plana, pa i bilo kojih drugog, poput Prostornog plana Općine.

Primjedbe i prijedlozi na aktualni prijedlog UPU-a mogu se tijekom javne rasprave upisati u knjigu primjedbi koja se nalazi uz prijedlog plana izložen na javnom uvidu, postavljanjem pitanja i davanjem primjedbi tijekom javnog izlaganja, ili napismeno uputiti na adresu Općine do 29. prosinca. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter