Bezvremenski komad koji morate imati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medu onim bezvremenskim komadima odjece koje svaka žena mora imati nalazi se i crna jakna. Još je bolje ako takva jakna cini komplet sa suknjom i/ili hlacama. Tada vam treba još samo nekoliko pravih krpica, malo mašte u kombiniranju i spremne ste za svaku (modnu) situaciju.

Ako želite da vam crna jakna traje puno duže nego jednu sezonu onda je najvažnija kvaliteta materijala i što jednostavniji kroj. Uvijek je dobro imati osnovne komade odjece od što kvalitetnijih materijala što je posebno važno za modnu jesen i zimu jer iako se ljeti možemo malo švercati, na debljim se komadima odmah vidi jesu li od jeftine bofl robe ili od finog materijala. Bolje imati jednu poštenu stvar nego nekoliko jeftinih krpa. Uštedjeti možete na majicama, košuljama, maramama, remenima i drugim modnim dodacima.



Od fešte do teretane

Crna jakna koja je tek malo duža od struka i prati obline, ima klasicne revere i samo jedno dugme, dugo ce vas pratiti. Izvrsna je za svecanije prilike ako je nosite na hlace nešto užih nogavica ili one super širokih ili, pak, na pencil suknju koju može krasiti neki fora detalj poput volana na neobicnom mjestu. Bit cete jako šik ako ispod takve jakne "zaboravite" odjenuti bluzu ili majicu, ali zato oko vrata lagano zavežite u cvor mušku kravatu koju ste ukrali iz njegovog ormara. Ako vam je to previše neka kravatu zamijeni šareni svileni šal ili, za još zanimljiviji izgled, bijela marama vezana u mašnu (a znamo da bijela osvježava svako lice i što imamo više godina to je bolje nositi i nešto bijelo).

Za manje dramatican look dovoljno je uz istu tu crnu jaknu iskombinirati traperice koje mogu biti razderane i pamucnu majicu s natpisom. Tko kaže da se takva primarno svecana jakna ne može pretvoriti u casual komad? Možete ju spojiti i s hlacama od materijala koji se najcešce koristi za izradu trenerki. Ta naizgled nespojiva kombinacija može biti vrlo šik. Ako takvu jaknu sparite s trenerkom ne znaci da morate u teretanu, izvrsno cete izgledati i ako idete na kavu s frendicama ili u skitnju po shopping-centrima što je omiljena subotnja razbibriga.



U stilu 80-ih sa sjajnim tajicama

Crna jakna može biti i malo otkacenija. Ako je pomalo cetvrtastog oblika voli kracu dužinu (opcenito su ove sezone jakne nekako krace i jedva da stižu do struka ili su tek mrvicu duže od njega), ali i krace rukave poput onih do lakta. Takva pomalo retro jakna može se kopcati s tek jednim dugmetom visoko na ramenu i biti utopljena krznom (pravim ili umjetnim) oko vrata i na kraju rukava. Crna jakna može biti i od nekog sjajnog materijala, ali onda je najbolje uz nju odjenuti nešto vrlo jednostavno. Može biti i bez ovratnika ili s onim ruskim što ce lijepo sjesti s nekom tanjom dolcevitom i u stilu 80-ih sa sjajnim tajicama.

Crna jakna može biti od kože, skaja ili pamuka koji je tako obraden da mu kiša ništa ne može. Ona ce od vas napraviti pravu rokericu pa ako je još takva jakna puna zakovica, lanaca i ostalih otkacenih detalja bit cete super opasne. Uske traperice i vrtoglavo visoka potpetica na gležnjacama od, na primjer, tamnoplavog antilopa (ove sezone potpetice su još narasle i postale gotovo zastrašujuce tanke) bit ce pravi izbor. Ispod takve motoristicke jakne super ce pristajati i neka kraca ženstvena haljina što sve još možete zaciniti cizama iznad koljena (vratile su se u modnu svakodnevnicu nakon godina izbivanja).



Crna jakna ce voljeti i krupni nakit. Izvrsno ce se uklopiti i u slojevito oblacenje s tanjom majicom pa košuljom ili sada vrlo modernim prslucima (može i viriti ispod jakne ili biti nošen iznad nje) i neka sve bude zaokruženo nekim pahuljastim šalom. Ako je crna jaknica nešto duža, ali obavezno mora slijediti liniju tijela, možete je nositi s remenom lagano stegnutim u struku, a visinu remena odredite sami prema svojim proporcijama.

Da crna jakna ne bi bila tako jako, jako ozbiljna dovoljno je da navucete omiljene tenisice, fora su nekakve šarene, ali i one najobicnije bijele. Ako ne volite uske krojeve i za vas ce se naci prava crna jakna. Može, na primjer, biti uža u ramenima, a onda se širiti i biti duža nego što je sada uobicajeno. Crna jakna može biti i kopija crne košulje, a može cak imati i kapuljacu. Odlicno je i rješenje ako je bez kopcanja pa se preklapa i steže remenom poput jutarnjeg ogrtaca ili je, što je dosta cest slucaj, s patentnim zatvaracem. Sigurno cete naci crnu jaknu koja je kao stvorena baš za vas.


Podijeli: Facebook Twiter