Bezvremenske japanke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Idealna ljetna obuca bezvremenske su japanke. Lagane i nosive atraktivne su i zbog pristupacne cijene. Nose ih svi. Mali i veliki, žene i muškarci, a ljetni je dan bez njih gotovo pa nezamisliv.

Odlicna su kombinacija uz casual odjecu, efektne za plažu, a uz malo dodataka, kojim ih modna industrija s vremena na vrijeme obnovi, mogu proci i kao slatke sandale za poslijepodnevnu kavu. One pak sofisticiranije, gdje je gumu zamijenila koža, prolaze i kod nocnih izlazaka.

Posljednji modni šik bezvremenskoj obuci udahnula je i megapopularna brazilska manekenka i top-model Gisele Bundchen, koja je prije nekoliko godina pokrenula projekt iz kojeg se financira zaštita okoliša, a koji je baziran na prodaji japanki.

Za modne trendseterice lijepa je Gisele za ovu sezonu dizajnirala cetiri modela u šest razlicitih boja, a zajednicko im je to da su inspirirane cvijecem i ljepotom žene. Što se tice boja, uz zlatnu i smedu, koje su "in" kao i prethodnih godina, ove se sezone nosi i tirkizna, narancasta i boja fuksije.



Izgled današnjih japanki, koje su postale gotovo pa nezamjenjivi dio ljetne obuce, inspiriran je tradicionalnim tzv. Zori natikacama s drvenim ili tkanim potplatima kakve se i danas nose u Japanu.

No, ni u Zemlji Izlazeceg Sunca ne pocinje njihova povijest jer su najstariji primjerci izradeni od papirusa pronadeni u drevnom Egiptu i datiraju iz 1.500 godine prije Krista.

Ipak, njihov modni proboj bližeg je datuma, odnosno pocinje pedesetih godina prošlog stoljeca, kada americki vojnici donose zori sandale iz Japana. Ubrzo postaju dio pop kulture i zaštitni znak kalifornijskih surfera. Ostalo je povijest. Danas se bez japanki ne može ni zamisliti dugo, toplo ljeto koje je baš pred nama. (N. ORLOVIC RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter