Bezglutenska prehrana i zdravstveni rizici

Antonio Maurić na roženici i Aleks Pavlić na harmonici izveli 'Barbanski balon'
Antonio Maurić na roženici i Aleks Pavlić na harmonici izveli 'Barbanski balon'

O bezglutenskoj prehrani, zdravstvenim rizicima, dodatnim zahtjevima i primjerima u praksi jučer se govorilo na seminaru održanom u sjedištu Županijske komore u Puli, koji je organiziran u suradnji sa Sektorom za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Hrvatske gospodarske komore te udrugom CeliVita - život s celijakijom iz Zagreba. Brojni istarski ugostitelji i drugi koji posluju s hranom, posebno u javnim ustanovama, vrtićima i školama čuli su kako ispravno postupati u proizvodnji i pripremi bezglutenske hrane te koje su zakonske obveze, a predstavljena su i određena rješenja iz prakse.

- Računa se da je oko 1-3 posto populacije oboljelih od celijakije, ali u 8-9 posto još nije dijagnosticirana bolest i preosjetljivost na gluten. Kako je Hrvatska i turistička zemlja, povećava se tržište i interes za bezglutenskim proizvodima. Za oboljele od celijakije bezglutenska je dijeta doživotna obveza i to u svim uvjetima, ne samo u svom domu, već i u vrtiću, školi, na poslu i putovanju. Bezglutenska dijeta postala je jako popularna, ali je to donijelo i mnogo lošega jer se oboljelima svašta nudi kao hrana bez glutena. Standardi postoje, proizvodnja takve hrane smatra se dobrom poslovnom prilikom, ali treba preuzeti i veliku odgovornost jer je u pitanju zdravlje ljudi, rekla je otvarajući seminar Amalija Jurjević Delišimunović, predsjednica udruge CeliVita.

Bolesti izazvane glutenom predstavila je doktorica, specijalistica interne medicine prof. dr. sc. Branka Mijandrušić Sinčić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Na obvezu informiranja potrošača o prisutnosti glutena u hrani upozorila je Tanja Iveković iz Uprave za kvalitetu hrane i fitosanitarne politike Ministarstva poljoprivrede, a o pripremi hrane bez glutena govorila je mr. Vedrana Jurčević Podobnik iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. Konkretna iskustva u pripremi hrane bez glutena u ugostiteljstvu predstavio je Kristijan Milanović iz pulskog Hotela Park Plaza Arena, jednog od rijetkih hotela u Hrvatskoj koji su certificirani za pripremu bezglutenskih obroka.

Na seminaru je naglašeno da svi koji posluju s hranom moraju osigurati primjereno informiranje potrošača o hrani koju konzumiraju. Pouzdanost tih informacija izuzetno je bitna jer određeni sastojci ili druge tvari prisutne u hrani mogu uzrokovati alergije ili netolerancije kod nekih osoba. Bezglutenska dijeta za oboljele od celijakije ne podrazumijeva samo namirnice bez glutena, već je u pitanju i poseban postupak tijekom pripreme da bi se izbjegla kontaminacija budući da je riječ o autoimunoj bolesti, čulo se na skupu. Za seminar nije naplaćivana kotizacija, a svi sudionici dobili su potvrdu o pohađanju. (D. PALIBRK)

 


Podijeli: Facebook Twiter