Bezbolno lijecenje karijesa ozonom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potpuno bezbolno lijecenje zubnog karijesa uz pomoc ozona posljednjih je godina postalo pravi hit u svjetskoj stomatološkoj praksi, a za kolegama iz svijeta ne zaostaju ni hrvatski stomatolozi. Po mišljenju predsjednika Hrvatskog društva za djecju i preventivnu stomatologiju dr. Hrvoja Jurica, stomatologe najviše veseli dobro djelovanje ozona na tvrda zubna tkiva, što se prije svega odnosi na ucinkovito lijecenje karijesa kao i lijecenje korijenskih kanala gdje se, uz pomoc ozona, tkiva uspješno dezinficiraju. Na taj nacin poboljšava se ucinkovitost terapijskih postupaka.

Dr. Juric takoder istice pozitivan terapijski ucinak ozona i na sluznicu usne šupljine, primjerice u terapiji herpesa ili afti, gdje se njegovim korištenjem znacajno smanjuju simptomi, ali i trajanje bolesti.

Tretman ozonom vrlo je jednostavan i bezbolan, a ovisi o tipu uredaja koji se koristi. Oboljelo mjesto ili zub izravno se, uz pomoc sonde, izlaže djelovanju ozona, a tretman traje od 20 sekundi do nekoliko minuta, ovisno o indikaciji i vrsti uredaja. S obzirom na to da je karijes infektivna bolest uzrokovana bakterijama, djelovanjem ozona smanjit ce se broj bakterija koje uzrokuju bolest, istice dr. Juric. Na taj nacin prevenira se razvoj karijesa u njegovoj najranijoj fazi, destruktivni demineralizacijsku procesi preusmjeravaju se u remineralizacijske, te na taj nacin sprjecavaju razvoj i napredovanje karijesa, što je posebno važno kada je rijec o djeci.

Drugi oblik primjene ozona je, kako navodi dr. Juric, tijekom lijecenja uznapredovale karijesne lezije gdje se, prema suvremenim nacelima minimalno-invazivne stomatologije, uklanja najmanja moguca kolicina tvrdog zubnog tkiva, a prestali dio cakline i dentina dezinficira se ozonom prije postavljanja trajnog ispuna. Takvi postupci ucinkovito pomažu u ocuvanju zuba što duže u funkciji.

Ozon je plin cija su antimikrobna i protuupalna svojstva poznata vec više od 100 godina, te se stoga vec dugo na razlicite nacine primjenjuje i u medicini. Osim u medicini, ozon se koristi i u velikim industrijskim postrojenjima primjerice za dezinfekciju vode. Posljednjih godina primjena ozona u stomatologiji se intenzivirala i to ponajprije stoga što su se na tržištu pojavili razliciti uredaji utjecajnih proizvodaca stomatološke opreme, koji su postali dostupni širem krugu korisnika.

U hrvatskoj stomatologiji primjena ozona nije ogranicena iskljucivo na privatnu praksu. Stomatološki fakultet Sveucilišta u Zagrebu jedan je od prvih i vodecih centara za istraživanja ucinkovitosti ozona u stomatologiji u ovom dijelu svijeta, koji daje znanstvenu podršku primjene tog oblika lijecenja za veliki broj stomatologa u praksi, napominje dr. Juric.

Buducnost primjene ozona u stomatologiji i cijeloj medicini više nije upitna, jer je njegova ucinkovitost višestruko dokazana, istice dr. Juric, no napominje da on nije »lijek za sve«. Ozon treba koristiti na pravilan nacin i s tocno postavljenom dijagnozom, koja ce onda osigurati i ocekivani dobar terapijski ucinak.


Podijeli: Facebook Twiter