Bezbojni kolorit Mirjane Matić u galeriji Alvona

Iz ciklusa 'Bezbojni kolorit' (R. SELAN)
Iz ciklusa 'Bezbojni kolorit' (R. SELAN)

"Bezbojni kolorit" naziv je izložbe slika akademske likovne umjetnice Mirjana Matić otvorene u labinskoj galeriji Alvona. Riječ je radovima nastalima u protekle dvije godine kombiniranom tehnikom i tehnikom akrila na platnu. Karakterizira ih sužen, hladan kromatski registar s tek pokojim intenzivnijim kolorističkim akcentom.

Likovna kritičarka Ketrin Milićević Mijošek ističe da se umjetnica, koja živi u Višnjanu, u ovom ciklusu otisnula od dobro poznatih spokojnih kadrova s prikazima istarskih pejzaža i arhitekture, od njihove mirnoće i tihog bivanja u vremenu i prostoru, u posve drugačiji i nemirniji svijet. To potvrđuje i sama autorica.

- Ponekad nas obuzme sivilo stvarnosti, naša kolorirana dioptrija poprima bezbojnu mračnu dimenziju. I najmanja vedrina u tim trenucima postaje iznenađujuće svijetla, ali bez boje. Boja je rezervirana za vedrinu nevinosti, objašnjava ona.

Ipak, kazala je prilikom otvaranja izložbe, to je njeno životno razdoblje sada iza nje.

Milićević Mijošek nadalje navodi da je u "Bezbojnom koloritu" ljudski lik posvuda prisutan i to sveden na šablonu - nalikuje krpenoj lutki marioneti, krojačkom torzu, komadu kamena ili gipsanom odljevu dotičući pritom ponegdje i dobro poznate teme iz svijeta povijesti i povijesti umjetnosti kao što su Klimtov Poljubac ili Judita.

- Ti su likovi od umjetnice odabranim tretmanom postali simboli, sustav znakovlja za manje sretne trenutke i tek su podsjetnik onom što je nekada u cijelosti bilo ljudsko, kaže ona.

No, na slici "Sviće jutro" nazire se mogućnost za izlazak iz najtežih i najmračnijih dubina i ponovni pronalazak puta.

Otvaranje izložbe imalo je i svoju glazbenu dimenziju: nekoliko skladbi na gongu izvela je Vojka Kovačić Crgonja, članica Gong grupe Hrvatska. Izložba se može razgledati do 3. srpnja. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter