Bez županice i gradonacelnice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarsku županiju nece voditi županica (nije bilo ni kandidatkinje), nijedan grad u Istri nece voditi gradonacelnica (cak ni nakon drugog kruga), a jedina istarska opcina kojoj ce izvjesno žena biti na celu je Fažana s time da u prvom krugu nije izabrana baš nijedna! To je s rodnog aspekta poražavajuci rezultat prvih neposrednih izbora za celnike lokalne izvršne vlasti. Mušku sliku u istarskoj samoupravi, koja je valjda odraz shvacanja da žena drži tri kantuna u hiži ma nanke jedan u gradu/opcini, možda ce malo ublažiti nedjeljna balotaža.
Naime, uz sigurnu fažansku nacelnicu - tamo je dilema samo hoce li se zvati Dušanka Šuran ili Ada Damjanac - još su dvije kandidatkinje za nacelnice: u Marcani Vesna Biletic protiv favoriziranog Marijana Kostešica i u Picnu Kristina ?urovic protiv Ivana Frankovica koji je bio bolji u prvom krugu. Ostala pripetavanja su sva u muškom društvu. Nešto ženstvenija jest i bit ce slika zamjenika (grado)nacelnika, a smiješi nam se i podžupanica bez obzira na to hoce li joj šef biti Jakovcic ili Cuccurin jer obojica su kao jednog zamjenika istaknuli ženu: Jakovcic Vivianu Benussi, a Cuccurin Sladanu Pletikos-Pernar. K tome, nakon prvoga kruga u pet gradova s gradonacelnicima izabrana je i jedna zamjenica. U Novigradu Sonja Šikanic, u Labinu Eni Modrušan, u Pazinu Ines Kovacic Drndic, u Porecu Nataša Basanic Cuš te u Puli Vera Radolovic. Izvjesna je i vicesindaca u Bujama jer su uz oba gradonacelnicka kandidata zamjenice žene: Marianna Jelicich Buic i Jasna Opacak. U Umagu je jedna potencijalna dogradonacelnica – IDS-ovka Sandra Fabris. Usput: u Rovinju u kojem gradonacelnik ima pravo na dva zamjenika nema žene. U Porecu, pak, zahvaljujuci «genijalnom» zaobilaženju gradskoga statuta koji nalaže gradonacelnika ili zamjenika iz talijanske nacionalne zajednice, što u prvom krugu izbora nije postignuto, moguc je izbor još jedne zamjenice na dopunskim izborima za spomenutu manjinu.
U opcinama za sada je pet zamjenica nacelnika: Ivana Mikoli (Brtonigla), Sabina Sorcic Prodan (Grožnjan), Mirela Gašparini (Kaštelir-Labinci), Sandra Kaligari (Motovun) i Sanja Žužic (Tar). Bit ce i u Funtani jer oba nacelnicka kandidata imaju žene za zamjenice, a ovisno o nedjeljnom drugom krugu možda još u Fažani, Karojbi, Lanišcu, Marcani, Picnu i Savicenti. U za žene najpovoljnijem slucaju možemo u Istarskoj županiji imati tri opcinske nacelnice. To je u odnosu na broj opcina 10 posto, a u odnosu na sve samouprave (42 sa županijom) bijednih sedam posto. Zamjenica župana i (grado)nacelnika može nakon drugog kruga biti maksimalno 20, odnosno po jedna u svakoj drugoj samoupravi. Jedina «utjeha» zagovaracima spolne ravnopravnosti u Istri može biti cinjenica da su u prošlom mandatu u ovoj županiji samo dvije žene bile na celu izvršne vlasti – Lorella Limoncin Toth u Bujama i Dušanka Šuran u Fažani.


Podijeli: Facebook Twiter