Bez Vijeca nema ni rasprave o Brijuni rivijeri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mandat Vijeca Mjesnog odbora Štinjan istekao je u utorak, a buduci da ce izbori za novi sastav biti raspisani tek na jesen ili zimu, onemoguceno je održavanje rasprave o projektu "Brijuni rivijera" koju je prije svega nekoliko dana najavio pulski gradonacelnik Boris Miletic.

- Nitko iz Grada nije obznanio raspuštanje Vijeca, iako su prema Statutu Grada Pule izbori trebali biti raspisani mjesec dana prije isteka mandata. Kada smo pitali zbog cega to nije ucinjeno, voditelj Odsjeka za mjesnu i manjinsku samoupravu Doriano Labinac kazao je da ce zbog politicke situacije u zemlji i parlamentarnih izbora oni biti održani kada Gradu bude odgovaralo. Toliko o poštivanju gradana, komentirao je na konferenciji za novinare održanoj u štinjanskom Društvenom domu dosadašnji Vijecnik MO-a Zoran Rancic.

On je rezimirao pricu o Brijuni rivijeri, pocevši od 2003. kada je gradanima Štinjana receno da ce biti upoznati te redovito obavješcivani o tijeku projekta. No, obecavani zbor gradana do danas nije održan, a niti ce biti s obzirom da Vijece više ne postoji.

- Zbog toga smo 2008. osnovali Gradansku inicijativu Brijuni rivijera. Tada, ali i 2010., bezuspješno smo tražili da se gradanima tocno obznane pojedinosti o projektu te korist koju ce oni od njega imati. Direktor Brijuni rivijere Ratomir Ivicic prisustvovao je jednom prilikom, u rujnu 2010., sjednici Vijeca i tada je rekao da ce gradani najvjerojatnije imati mogucnost korištenja sportske lucice, no da se za to, kao i za broj ležajeva, trebaju izboriti, ispricao je Rancic i dodao da nakon raspuštanja Vijeca djelovati mogu samo putem inicijative.

Dio konferencije on je posvetio i cetverogodišnjem mandatu Vijeca, a posebice dvama gorucim problemima - poslovno-javnoj i društvenoj izgradnji te kanalizaciji. Vezano za prvu tocku napomenuo je da Štinjan unatoc tome što se nalazi 500 metara zracne linije od mora zbog nedostatak komunalne opremljenosti spada u najnižu D turisticku kategoriju.

- GUP-om je još 2008. bila predvidena izgradnja objekta u kojemu bi trebali biti smješteni market, banka, poštanski ured, ljekarna, društveni sadržaji te multimedijalni centar. No, ništa nije napravljeno, a parcela vec tri godine zarasta u korunu. Takoder, nakon što su 2007. krenuli radovi na izgradnji kanalizacijske mreže oni su prakticki stali. Unatoc zakonskoj obavezi prema kojoj Grad treba u roku od šest mjeseci sprovoditi prikljucke, do danas je od otprilike 700 domacinstava koji za to imaju uvjete svega njih 30-ak posto prikljuceno na mrežu, zakljucio je Rancic.


Podijeli: Facebook Twiter