Bez uvoza hrane ostali bismo gladni za 10 dana

(Ilustracija Milivoj MIJOŠEK)
(Ilustracija Milivoj MIJOŠEK)

Osim u Istarskoj županiji, zbog dugotrajne je suše elementarna nepogoda proglašena i u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Virovitičko-podravskoj, a očekuje se da će je proglasiti i Brodsko-posavska županija.

U Ministarstvu ističu da prate situaciju te da će, u dogovoru s pogođenim županijama, gradovima i općinama, po modelu Istarske županije, poduzimati mjere koje će pomoći u suzbijanju posljedica ove elementarne nepogode.

Milan Antolović, pročelnik Županijskog odjela za poljoprivredu, kaže da se elementarna nepogoda proglašava kada poljoprivredne štete premaše 20 posto ukupnog proračuna prethodne godine određene jedinice lokalne samouprave.

- Od 20 jedinica dobili smo pretprocjene prema kojima su štete nešto manje od 130 milijuna kuna, a trebamo dobiti i pretprocjene preostale polovice jedinica lokalne samouprave. Ukupne štete sigurno će biti oko 260 milijuna kuna, što je dva milijuna kuna više nego 2003., kada su štete iznosile 258 milijuna kuna, kaže Antolović.

Na naše pitanje hoće li poljoprivrednici dobiti odštetu budući da su u nadležnom ministarstvu izjavili da novca za to nema, Antolović je kazao da se štete isplaćuju iz proračuna RH te da je ministar javno rekao da novca nema. No, poljoprivrednicima se, kaže, može pomoći na drugi način: smanjenjem različitih naknada, poput vodoprivrednih, smanjenjem zakupnina za zemljište, moguće je s bankama dogovoriti odgodu plaćanja kredita uz moratorij od godinu do dvije, smanjenje kamata, a tu su i druge mjere kojima Vlada može intervenirati.

Na pitanje znači li to propast mnogih istarskih poljoprivrednika budući da su golem novac, po nekoliko desetaka tisuća eura, potrošili samo za sadnice, da bi im čitav urod bio spržen, kaže da u Istri postoje zahtjevi za nabavku stočne hrane, koje nema, niti će je biti.

- Pitanje je kako Županija i jedinice lokalne samouprave mogu iznaći rješenja da bi se spasilo ono što se spasiti može. Ovih dana ćemo s ljudima iz Županije razgovarati i vidjeti kako se postaviti u odnosu na zahtjeve poljoprivrednika. Stočnu hranu moguće je uvesti, no bit će skuplja, odnosno njenu će cijenu regulirati tržište, najavljuje Antolović.

Na pitanje kojih bi poljoprivrednih kultura ove jeseni moglo nedostajati i koliko bi one zbog toga mogle poskupjeti, kaže da će u Istri nedostajati svih poljoprivrednih proizvoda.

- Ne daj bože da se zabrani uvoz jer bi Hrvati ostali gladni u roku od deset dana. Ili da se desi poremećaj u Europi, svaka bi država zaustavila izvoz hrane i pitanje je gdje bi Hrvatska kupila hranu. Kakva je situacija u Europi? Uvozimo iz cijelog EU-a, ali i iz Južne Amerike (Argentina i Brazil), ali pitanje je što će se desiti s bilancama hrane u svijetu s obzirom na to da je i u Sjevernoj Americi enormna suša.

Već sada postoje podaci o poskupljenju hrane od 10 posto, a koliko će to u konačnici biti, odredit će tržište. Teško je biti prognozer u ovakvoj situaciji, to je vrlo nezahvalna situacija. Sve će poskupjeti, voće i povrće, meso i žitarice, pesimističan je Antolović.

Istarski dožupan Vedran Grubišić kaže da, nakon što je župan prošli tjedan proglasio elementarnu nepogodu, sada povjerenstva po općinama i gradovima procjenjuju štete.

U rujnu očekuje još veće štete, i to one u vinogradima, budući da se kiša ne očekuje do kraja mjeseca. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter