Bez usklađenih normi obrtnici mogu ostati bez posla

Obrtnici dobitnici priznanja, zahvalnica i nagrada (Manuel ANGELINI)
Obrtnici dobitnici priznanja, zahvalnica i nagrada (Manuel ANGELINI)

Prioriteti Obrtničke komore Istarske županije u idućoj godini bit će usmjereni k poboljšanju statusa obrtnika, a prije svega se to odnosi na zakonodavni okvir kojim bi se trebala spriječiti nelikvidnost i osigurati bolja naplata potraživanja. Kako je na sinoćnjoj skupštini rekao predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, odgovarajući zakonski okvir potreban je da bi obrtnici naplatili ono što su krvavo zaradili, da bi platili svoje radnike, uložili u nove poslove, a ne da strepe za svaku kunu. Ranogajec se osvrnuo i na strukovno obrazovanje.

- Bez radne snage nema novih poslova. Budući da ulazimo u Europsku uniju, moramo joj se prilagoditi normama, a moglo bi se dogodili da ostanemo bez poslova u Hrvatskoj. Želimo da se praksa učenika u trogodišnjem obrazovnom sustavu odvija u licenciranim radionicama te da i teorijski i praktični dio nastave budu u jednoj svjedodžbi, rekao je Ranogajec.

U Komori će se također zalagati da obrtnici koji navrše 65 godina i odlaze u penziju zadrže mogućnost upravljanja svojim obrtima, poput direktora tvrtki, što sada nije slučaj. Također će se, uz ostalo, zalagati za smanjenje PDV-a, uvođenje mogućnosti kratkotrajnog zapošljavanja, beneficirani radni staž za određene kategorije te povišenje kriterija za plaćanje poreza na dobit.

Županijski pročelnik za gospodarstvo Alen Damijanić rekao je da su mnogi obrtnici zabrinuti za budućnost Uljanika, međutim, "ova Vlada neće dopustiti da propadne biser hrvatske industrije". Uljanik bi, zajedno s 3. majem, mogao sudjelovati u remontu i izgradnji brodova za budući LNG terminal. Županija je, dodao je, i iduće godine, kao i ove, osigurala 130 tisuća kuna za obrtnike.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić kazao je da u centraliziranoj državi Hrvatskoj gotovo 92 posto prihoda završava u državnom proračunu, pa lokalnoj samoupravi preostaje da pospješi zaposlenost putem javnih radova. Grad Pula se trudi to učiniti, a zaposlenost jamči zaposlenje i drugim sektorima, rekao je te naglasio da bi država trebala staviti u funkciju zemljište u vojnim zonama umjesto da ga proglašava kulturnim dobrom. Ne znam kakvo je to kulturno dobro ako ničemu ne služi, rekao je. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter