Bez trgovačkog centra Max Stoja nema širenja obilaznice

Budući centar trebao bi biti na mjestu današnjeg kamenoloma na Stoji (N. LAZAREVIĆ)
Budući centar trebao bi biti na mjestu današnjeg kamenoloma na Stoji (N. LAZAREVIĆ)

Iako je sredinom travnja Ministarstvo zaštite okoliša i prirode izdalo pozitivno rješenje za izgradnju trgovačkog centra Max Stoja, investitora Trgovačkog centra Max Stoja d.o.o., još uvijek nije izvjesno kada će početi gradnja. Iako smo u nekoliko navrata pokušali kontaktirati predstavnika investitora da bi saznali pojedinosti, nije nam se javljao.

Upitni i ostali veliki projekti

Samo po sebi to ne bi bilo pretjerano zanimljivo jer je riječ o privatnoj investiciji, ali o toj investiciji, kao i izgradnji hotela na Valkanama, ovisi značajno punjenje gradskog proračuna na ime komunalnog doprinosa i naknade, sredstvima kojima se namjeravalo realizirati nekoliko kapitalnih gradskih projekata, što je prilikom usvajanja proračuna potvrdila i gradska uprava. Ponajviše se tim novcem planiralo daljnje širenje obilaznice, od nekadašnjeg skretanja za Valmade do Medulinske ceste s izgradnjom dvaju rotora na križanjima sa Šišanskom i Medulinskom cestom.

Upravo od pokretanja projekta trgovačkog centra u bivšem kamenolomu na Stoji uvelike ovisi realizacija planova gradske uprave jer bez tog novca neće biti ništa od širenja obilaznice, ali moguće niti rotora na vrhu Radićeve ulice ni multifunkcionalnog igrališta na Vidikovcu.

- Investitor budućeg trgovačkog centra Max Stoja još nije predao Gradu Puli zahtjev za izdavanje građevinske dozvole stoga u ovom trenutku ne možemo dati okvirne gabarite visine komunalnog doprinosa koji će se prihodovati. Kao što smo više puta isticali, Grad Pula podržava investitore koji su, krizi unatoč, spremni uložiti nemala sredstva na području Pule te ćemo i dalje poduprijeti sve vrijedne projekte koji u konačnici građanima donose otvaranje novih radnih mjesta, dodatne sadržaje i općenito, bolji standard života. Smatramo da je svaka nova investicija iznimno značajna i Grad Pula će zainteresiranim investitorima pružiti podršku, poručili su kratko iz gradske uprave čime su potvrdili da ni Grad nema točne informacije o ovom projektu.

Dvije nove trake ovise o šest etaža

Zatvoreni kamenolom Max, koji je eksploatiran od 1943. godine te se vapnenac koristio kao sirovina za proizvodnju cementa, danas ima visinsku razliku od 25 metara. Prije samog početka izgradnje centra investitor bi trebao gradskoj upravi dostaviti dokumentaciju prema kojoj bi se i obračunali komunalni doprinos i naknada iz kojih će se financirati i prilagođavanje prometnice prema budućem centru. Riječ je o raskrižju ulica Stoja i Valkane, a zbog zahtjevnog terena vjerojatno će biti potrebna denivelacija te će se izgraditi nova prometnica prema centru. No, kako do sada to nije učinjeno pitanje je hoće li se gradski proračun puniti prema planu.

Inače, iz elaborata zaštite okoliša vidljivo je da bi budući centar na Stoji trebao imati bruto površinu od 71 tisuću kvadrata, imati šest etaža, od čega dvije nadzemne od gornje granice kamenoloma. Predviđeni sadržaji budućeg centra organizirani su u šest nadzemnih etaža ako se gleda od današnjeg podnožja kamenoloma. Trgovački sadržaji trebao bi se prostirati kroz tri etaže, od čega je jedna predviđena za supermarket, dok bi dvije etaže bile garažni prostor spojen rampama, a jedna je rezervirana za prostor tehnike. Predviđa se izgradnja građevine nepravilnog oblika, a prema UPU Max Stoja maksimalna visina građevine je 37 metara od podnožja kamenoloma. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter