Bez sufinanciranja laniškoj pošti ključ u bravu?

Poštanski ured u školskoj zgradi
Poštanski ured u školskoj zgradi

Laniška općina trebala bi sufinancirati rad Poštanskog ureda Lanišće, u suprotnom će Hrvatska pošta jednostavno staviti ključ u bravu, neovisno o tome što se nalazi na području od posebne državne skrbi.

Poštanski ured već nekoliko godina posluje s gubitkom, za prošlu godinu iznosio je 112.536 kuna, a HP prihvaća sufinanciranje rada ureda jedino podmirivanjem sto posto ukupnog gubitka ostvarenog prethodne kalendarske godine.

Prepiska traje više od godinu dana. Zadnjim dopisom iz rujna, HP kao opciju prije zatvaranja ureda predlaže načelniku Nevenu Mikcu da još jednom razmotri prijedlog o sufinanciranju. Rok do kojeg načelnik treba dostaviti očitovanje uskoro istječe, a ne bude li ono pozitivno, HP najavljuje da neće imati drugog izbora nego nastaviti s procesom racionalizacije i zatvoriti nerentabilni poštanski ured 52 422 Lanišće. Načelnik Mikac u nekoliko je navrata zatražio, ali nije dobio strukturu troškova ureda.

- Za ta dva sata, 23 posto radnog vremena koje poštar utroši u laniškom uredu, Općina je voljna sufinancira 25 posto troškova ili 25 tisuća kuna, a oni uporno traže da im se plati cijeli trošak. Moji sugovornici u pošti znaju da je riječ o teritorijalno velikoj općini s malim brojem stanovnika, ali moraju provoditi nalog predsjednika Uprave.

Ukidanjem poštanskog ureda, ukinuo bi se jedini državni sadržaj u Općini, no ako je državi do toga stalo, neka to učini, rekao je Mikac.

Prijedlog da se sredstvima općinskog proračuna sufinancira 25 posto podržali su i vijećnici na zadnjem zasjedanju Općinskog vijeća, na kojem je predsjednik vijeća Vladmir Žmak karikirajući prijedlog HP-a rekao da je traženi iznos toliko velik da ispada da je isplativije nabaviti vozilo i voziti korisnike poštanskih usluga u Buzet. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter