Bez strategije nema europskog novca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vec 30 godina govori se o tome kako je upravo ove godine potrebno sve snage usmjeriti u pripremu nadolazece turisticke sezone, a u isto vrijeme u drugi plan se stavlja strategija razvoja hrvatskog turizma pa tako i onog ruralnog koja je neophodna za buduci razvoj.

Ovo su rijeci koje su se mogle cuti na okruglom stolu pod nazivom "Prema strategiji razvoja ruralnog turizma" kojeg je Ministarstvo turizma organiziralo u sklopu Drugog hrvatskog kongresa o ruralnom turizmu na Malom Lošinju.

Od vecine sudionika, predstavnika gradova, opcina i županija iz cijele Hrvatske moglo se cuti da je ova strategija nužna za buduci razvoj ruralnog turizma koji trenutno u cijeloj državi broji samo 360 seljackih gospodarstava, odnosno 900 postelja. Taj bi broj bio zasigurno puno veci kada bi mu se pribrojala i ona domacinstva koja trenutno funkcioniraju u sivoj zoni tržišta.

Neophodno je, kako su primjerice istakli Slavonci, jer bez takvog dokumenta nemoguce je kandidirati ruralne turisticke projekte prema fondovima europske unije. Trenutno njihovi razvojni projekti dobivaju europski novac vecinom zahvaljujuci pogranicnoj suradnji sa zemljama poput Madarske buduci da se naši projekti oslanjaju na njihove strategije.

Novi strateški dokument koji ce biti povezan s dugo ocekivanom i najavljivanom strategijom razvoja hrvatskog turizma koja je još uvijek u pripremama takoder bi morala voditi racuna o ocuvanju ruralnog prostora što bi trebalo biti od nacionalnog interesa i nadovezivati se na strategiju ruralnog razvoja.

Dio sudionika u diskusiji se požalio na zakonske okvire u kojima funkcionira agroturizam naglašavajuci da u europskim zemljama su zakoni po pitanju funkcioniranja takvih domacinstava puno blaži te predlažu da se i taj dio uzme u obzir pri izradi strategije.

Jedan od njih bio je i Aleksandar Tidic iz Udruge ruralnih kamper odmorišta iz Poreca koji se požalio na dugotrajnu i mukotrpnu proceduru za dobivanje potrebnih dokumenata oko otvaranja kamp-odmorišta u ruralnom prostoru.

Dozvole za ovakav tip turisticke ponude teško je dobiti jer primjerice kamp-odmorišta nisu zacrtana u dosadašnjim prostornim planovima opcina i gradova ni županija. Zato bi pri izradi strategije bilo potrebno voditi racuna i o prostorno planskoj dokumentaciji.

Takoder je predloženo da se pritom uzme u obzir i sama destinacija te da se u njezinu izradu ukljuce eminentni strucnjaci. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter